Сряда, 18 Юли 2018
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  25.09.2017  » Заупокойна молитва и шествие за 30 г. от митинга срещу хлора


  Със заупокойна молитва и шествие в сряда, 27 септември, ще бъде отбелязани 30 години от първата екодемонстрация в България. Това съобщиха днес инициаторите - Цонка Букурова, Дора Бобева, Стефка Монова и Албена Велкова – жените, които са били в основата на антихлорните протести в Русе през 1987 година. Началото е от 17.30 часа в църквата „Света Троица“. След службата жените ще направят символично шествие по маршрута от преди години с обиколка на паметника на Свободата. Всички желаещи ще могат да си припомнят отминалите събития с разговор - дискусия в Зала 1 на Областна администрация.


  Албена Велкова, Стефка Монова, Дора Бобева, Цонка Букурова и авторките на филма "Шест жени" Детелина Каменова и Веселина Антонова

  „На 28 септември 1987 година ние се събрахме на централния площад в Русе, за да поискаме русенци да дишат чист въздух, а не химически отрови", каза днес Цонка Букурова. Всички по него време са знаели за случая с периодичното тровене на русенския въздух. Дори са пращани проби с въздух в затворени стъкленици до БАН в София със самолет АН 24, разказа Букурова. Те са потвърдили многократното превишаване на пределните норми за хлор и хлорни съединения във въздуха над Русе.

  „Жените в Русе първи забравиха за страха от Партията, защото имаше по-голям страх - детето ти да се роди с малформации“, обясни Букурова. Пет дни преди първата демонстрация пред Паметника на Свободата се е състояло тържество за връзване на червените връзки на пионерите. Въздухът отново е бил отровен с химия, деца са припадали, хвърчели са линейки, но церемонията е продължила, а децата се предпазвали, като пред устата си слагали получените пионерски връзки, като маски против хлора.

  Майките на антихлорните протести Цонка Букурова, Дора Бобева, Стефка Монова, Евгения Желева /посмъртно/, Албена Велкова, Вяра Георгиева /посмъртно/ и Мария Варамезова /посмъртно/ са предложени от общинските съветници от групата на „Патриотите ВМРО, Глас народен“ да бъдат удостоени със званието „Почетен гражданин на Русе“. Предложението ще бъде гласувано на предстоящата сесия, като вече е одобрено на Председателски съвет на Общинския съвет.

  По същото време, когато започва заупокойната литургия в „Света Троица“ от Халите в Русе започва шествие за чист въздух, което ще премине по ул. „Александровска“ и ще завърши пред Паметника на Свободата.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    01.07.2018 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ юли
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net