Неделя, 22 Юли 2018
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  13.10.2017  » Новата такса смет влиза в сила през 2020 година

  Новата такса "смет", която се очаква да бъде по-скъпа за много от гражданите в страната, ще влезе в сила в началото на 2020 г. Това решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента, които приеха на второ четене промените в Закона за местните данъци и такси.


  Според законопроекта такса смет ще се определя по избор на общината според три бази – индивидуално измерено количество отпадък за имота (включително чрез покупката на торби), количество битов отпадък за имота (определено според броя и вместимостта на съдовете за събиране на боклука и честотата на тяхното транспортиране) или броя ползватели на услугата в имота.

  Очаква се в големите градове масово да бъде избрана основата "брой ползватели на услугата".

  Независимо от предпочетената основа обаче собствениците на имоти в срок до 31 март 2019 г. са длъжни да декларират пред местната администрация броя на ползвателите в имота си. Освен собствениците на имотите в етажните собствености същото задължение ще има и управителят, като той ще трябва всяка година до 31 октомври да подава справка за ползвателите на имотите, която ще се одобрява от общото събрание. Целта е да се провери достоверността на декларираното от собствениците.

  Въвеждат се и глоби за нарушителите, които пропуснат декларирането. За собствениците на имоти въпросната глоба ще е от 10 лв. до 400 лв., а за фирмите – от 100 лв. до 3000 лв. Ако домоуправителят не изпълни задължението си, санкцията за него ще е от 50 лв. до 1000 лв.

  След като съберат за пръв път данни за ползвателите на имотите до 31 март 2019 г. общините ще трябва до 31 октомври 2019 г. да гласуват наредбата, с която ще се определя и събира такса смет по новия механизъм.

  Не се предвижда да има плавно преминаване към новия размер на таксата, като това ще се случи изведнъж от 2020 г.

  mediapool.bg

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    01.07.2018 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ юли
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net