Събота, 20 Октомври 2018
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  17.10.2017  » Десети Арнаудови четения в Русенския университет

  Десетото издание на международния научен форум „Арнаудови четения“ ще събере в края на седмицата в Русенския университет близо 80 български и чуждестранни учени от над 20 висши училища и научно-изследователски центъра, изследователи от музеи, от Държавен архив, учители, докторанти, студенти. Откриването ще бъде на 20 октомври (петък) от 14.00 часа в зала 2Г.204 - „Сименс“.


  Международното участие ще бъде от университета в Нови Сад (Сърбия), Югозападния държавен университет в гр. Курск (Русия) и университета „Мария Кюри-Склодовска“, гр. Люблин (Полша). Конференцията е организирана в 5 научни секции: Михаил Арнаудов – личност, творчество, идеи; Фолклор и етнология; Културология; Литературознание; Езикознание. За първи път в историята на Арнаудовите четения е предвиден отделен панел в Секция Фолклор и етнология на тема „Завръщания, (пре)откривания, изобретявания при производството на селскостопански продукти и храни“, в който ще вземат участие научни работници от ИЕФЕМ – БАН.

  Пленарни доклади ще изнесат: проф. д-р Пенка Радева от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ – „Съвременната българска разговорна реч на границата на ХХ и ХХІ век“, и доц. д-р Руси Русев от Русенския университет „Ангел Кънчев“ – „Арнаудовите четения и предизвикателствата към българската филологическа наука през ХХI век“.

  Организатори на Арнаудовите четения са: Русенският университет „Ангел Кънчев“, НЦФЛЛ „Св. Димитър Басарбовски“, Катедрата по български език, литература и изкуство, Регионалният исторически музей – Русе и Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ – Русе, а десетото издание на конференцията е посветено на 50-годишнината от създаването на Катедрата по български език, литература и изкуство.

  Програмата на десетите Арнаудови четения е публикувана тук.

  Началото на международния научен форум се поставя през 1998 г., когато през октомври по инициатива на Катедрата по български език и литература се провежда конференция, посветена на 120 години от рождението на акад. Михаил Арнаудов. Тогава научният ръководител на форума, проф. д.ф.н. Тодор Иванов Живков, предлага в Русенския университет през година да се провеждат Арнаудови четения.

  АРЕНА


  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net