14.11.2017  » Пада възрастта за откриване на диабет при децата


Средно за година по 1000 души с диабет лежат в ендокринологията на Университетската болница в Русе, съобщи днес началникът на отделението д-р Антоанела Славчева. Поводът бе безплатното мерене на кръвната захар обявено от болницата в Световния ден на диабета. „Всеки диабетик с кръвна захар над 14 на гладно, или над 16 след храна с направление от личния лекар би могъл да постъпи за лечение в отделението", каза д-р Славчева.

"Тази година кампанията е насочена към диабета при жените. Тези жени имат 10 пъти по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания“, коментира Славчева. Оказва се, че една от всеки 7 бременности е с гестационен диабет. За разлика от диабета тип 1 и 2 тук не се полага клинична пътека, а за това е необходимо болнично лечение и изясняване на инсулинова доза.

Най-малките пациенти с диабет тип 1, който е автоимунно заболяване, открити в Русе са деца в кърмаческа възраст. При захарния диабет тип 2, още на 8-9 години има деца с наднормено тегло и затлъстяване и съответно захарен диабет. Тук голямо значение има правилното и здравословно хранене, и движението.

Препоръчително е поне веднъж в годината да се прави изследване за количеството на захарта в кръвта, призова д-р Славчева. При хора с наднормено тегло и индекс на телесна маса над 25 трябва да си правят изследване поне на 6 месеца. Днес през кабинета безплатно се изследваха 80 души, а на малка част от тях бе открита повишено ниво на захарта. Те бяха изпратени за допълнителни изследвания и установяване на състоянието им. Вземането на кръв и цялата манипулация траят около минута и половина – две.

АРЕНА

«  Обратно към новините