Понеделник, 22 Октомври 2018
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  15.11.2017  » Преподавател от РУ взе награда за млади учени Danubius


  Д-р Иван Белоев от Русенския университет е тазгодишният носител от България на наградата „Млад учен“ на австрийското Министерство на науката, научните изследвания и икономиката и на Института за Дунавския регион и централна Европа. Той получи наградата си заедно със свои колеги от 13 държави на церемония в Загребския университет, който тази година домакинства Дунавската конференция на ректорите. Наградата бе връчена от д-р Ерхард Бусек, който е Доктор хонорис кауза на Русенския университет, бил е министър на образованието и вицеканцлер на Австрия. Церемонията бе част от програмата на годишното заседание на Конференцията на ректорите на университетите от Дунавските страни. Присъстваха също и представители на австрийското правителство.


  Сред критериите, на които трябва да отговарят номинираните, са: да са защитили докторската си степен преди по-малко от 5 години; да имат научни постижения и иновативен подход към академичната работа; научните им трудове да са обвързани с проблемите на Дунавския регион. Важно е класираните кандидати да участват в международни мрежи, да работят по проекти и да представят публикации и да докажат опит в преподаването. Всяка от 13-те страни от Дунавския регион излъчва свои номинации и жури определя по един носител на наградата.


  „Разработване и изследване на модулна комбинирана система за снабдяване с енергия и мониторинг на вредните емисии от автомобилния транспорт“ е темата на дисертацията, с която Иван Белоев защитава докторската си степен през 2015 година. Има повече от 30 публикации в международни издания в областта на екологичния транспорт, автомобилите, задвижвани с алтернативно гориво, логистика и други. Участва в няколко международни и национални проекта. Ръководител е на екипа HydRU, в който съвместно работят над 40 студенти, докторанти и преподаватели от различни факултети на университета. За краткото време от своето създаване екипът направи два прототипа на градски автомобил, а на международното състезание Shell Eco-marathon challenger event през октомври в Истанбул болидът, задвижван с водородна клетка се представи отлично и спечели наградата за дизайн.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net