06.12.2017  » Ученици от корабната гимназия посетиха Флотската кула


Ученици от Професионална гимназия по речно корабостроене и корабоплаване посетиха днес Флотската кула по покана на ИА „Проучване и поддържане на р. Дунав“. С това бе отбелязан Деня на моряците и рибарите и техния покровител Св. Николай Чудотворец. В кулата ученици от 9 клас на гимназията се запознаха с музейната експозиция на Агенцията. Тя представя уредите, използвани за извършване на метеорологични наблюдения от 1938 г. до днес. С построяване на Флотската кула започват първите редовни метеорологични наблюдения по българските земи през 1860 година.

Паралелно с посещението на Флотската кула, ученици от 11 клас на професионалната гимназия се качиха на кораба „Дунав 1“ на ИАППД, където капитан Красимир Кънчев ги запозна детайлно с работата при управление на плавателния съд за осигуряване на безопасно плаване.

Образователният профил на учениците е пряко свързан с дейността на Агенцията. Ръководството на ИАППД организира много инициативи от подобен род с цел да запознае ученици и деца от града по-отблизо с работата в Администрацията, моряшката професия, хидрометеорологията с надеждата да привлече поне част от младите хора да изберат гр. Русе за своята бъдеща професионална реализация, а защо не и Изпълнителната агенция.

На този ден Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване чества и своя патронен празник.

АРЕНА

«  Обратно към новините