06.12.2017  » Епидемични стойности на грип ще имаме от края на януари


Почти двойно повече българи са се ваксинирали против грип заяви в Русе лавният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Предпазените са около 4 %, а през 2016 година са отчетени 2.5%. Въпреки това процентът не е достатъчен за да бъдат обхванати всички рискови групи – хора над 65 години с хронични заболявания, често боледуващи деца, лица с проблеми в имунитета. Главният епидемиолог гостува днес в Русенския университет, като пред студенти и здравни специалисти изнесе лекция на тема "Съвременни заплахи пред общественото здраве".

Д-р Кунчев заяви, че се надява скоро да бъде разработена ваксина, която поставена еднократно да ни защитава от грипа поне пет-десет години. Той потвърди и изолираният първи грипен щам от вчера. В България след регистрация на първото проявление до 1 – 2 седмици се обхваща територията на цялата страна. Епидемичните стойности ще са в края на януари и началото на февруари. Грипът не се поддава на прогнози и винаги успява да поднесе изненади с нови щамове поради голямата си генетична изменчивост. Някои от тях са особено устойчиви на външни влияния.

„Навлизаме постепенно в сезона на грипните заболявания. Това закъснение се наблюдава и в Европа - по последни данни процентът на положителните проби в европейските страни е около шест", обясни д-р Кунчев. Според него имунизацията трябва да се направи през октомври или ноември, за да има организмът три седмици за изграждане на антитела преди срещата с вируса.

АРЕНА

«  Обратно към новините