Понеделник, 15 Октомври 2018
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  07.12.2017  » 4 студентски общежития в Русе са в окаяно състояние


  Лошите условия в 4 от общо 6-те студентски общежития са основен проблем на студентите от Русенския университет. Това съобщи председателят на Студентския съвет към висшето училище Станимир Бояджиев. Днес той представи новото ръководство на Студентския съвет към РУ. В него влизат Валерия Горнячка и Мартин Кюранов.

  Легловата база в кампуса е за 2500 души. „Две от общежитията са напълно реновирани с целева субсидия от държавата“, коментира ректорът проф. Велизара Пенчева. Но останалите четири сгради се нуждаят от основен ремонт - като саниране и подмяна на дограма.


  Общежитията в Русе са собственост на държавното предприятие "Студентски общежития и столове"-София, което се управлява от Министерството на образованието и науката.

  Реновирана стая

  Академичното ръководство нееднократно е заявявало желанието си общежитията и студентският стол да бъдат прехвърлени към университета. Досега няма никакъв резултат. Показали сме, че можем да бъдем добри домакини. Дори и базата да остане на държавното предприятие е добре да се търсят ресурси от държавата за основен ремонт на четирите общежития", каза Пенчева.

  Фасада на реновирано общежитие

  Бояджиев посочи, че с проблема бил запознат и министърът на образованието, но досега становище от него нямало. Според ректора вероятно за ремонта ще са нужни между осем и десет милиона лева. Заради лошите условия само около 60 процента от легловата база е заета. Месечният наем на студент за общежитието през летния сезон е 60 лева, а през зимния - 65 лева, като се добавя и такса за консумативи, заради големия разход на енергия.

  Председателят на Студентския съвет заяви, че е нужно увеличение и на размера на стипендиите. През този семестър 651 са студентите-стипендианти в Русенския университет. Пълните отличници получават 80 лева, а останалите - по 70 лева. Максимумът на стипендиите, който може да бъде определен е 150 лева. Според него той трябва да бъде достижим поне за пълните отличници. По повод на предстоящия Студентски празник - 8 декември, Бояджиев призова колегите си да празнуват отговорно.

  Проф. Велизара Пенчева добави, че стипендиите за октомври и ноември са вече по сметките на студентите, а декемврийската стипендия те ще получат на 20 декември.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net