12.01.2018  » Севда Асенова стана Спортист №1 на Русе


Севда Асенова от боксов клуб „Русе“ бе определена за спортист номер 1 на Русе за 2017 година в анкетата на спортни журналисти, организирана от вестник "Утро" и oбщина Русе.

В началото на церемонията кметът Пламен Стоилов и главният редактор на вестник „Утро“ Младен Любенов приветстваха присъстващите в залата.

„Спортът е приоритет за Община Русе. Ние се гордеем с всеки един медал, който печелите за родния град. Това, което вие правите, увлича много деца да тръгнат по вашите стъпки. Продължавайте да давате най-доброто от себе си“, заяви Стоилов в началото на церемонията и пожела здраве и още по-успешна 2018-а година за всички.

„Благодаря на Община Русе за подкрепата и ви уверявам, че следващата година отново ще сме тук, за да отличим великолепната десетка“, заяви Младен Любенов.

За осъществяването на тазгодишната 47-ма по ред церемония допринесоха 10 русенски медии, номинирали 25 състезатели в анкетата на вестник „Утро“.

Десета позиция с 24 точки, е за футболиста Станислав Антонов – вратар на ФК „Дунав“. Наградата се връчва за основен принос за четвъртото място на отбора в Първа лига и участието му в „Лига Европа“. През изминалата година е избиран 5 пъти в Отбора на кръга;

Деветото място е за Иван Банчев, клуб „Джамбо“. Той е бронзов медалист /индивидуално/ на европейското първенство за кадети по стрелба с лък, трети с тима на България на европейско за кадети, 17-и /индивидуално/ на световно за кадети;

Осмата позиция е за Ангел Вецов от Спортен клуб „Ипон-Русе“ с 30 точки. Той е спечелил бронзов медал от европейското първенство за мъже по карате, вицешампион е на турнир „Верея“, втори е на международен турнир във Варна;

На седмо място в престижната класация с 32 точки е Мелек Айнурова – боксов клуб „Русе“, европейска шампионка при девойките до 16 години;

Шестата позиция в класацията на 10-те най-добри русенски спортисти е футболистът от ФК „Дунав“ - Васил Шопов. Плеймейкърът има основен принос за четвъртото място на отбора в Първа лига и участието му в Първа лига. Избиран 5 пъти в Отбора на кръга;

На пето място в класацията с 39 точки от клуб „Дунав“ е Мирослав Кирчев. Той завоюва шесто място на световното първенство в единичния каяк в олимпийската дисциплина при мъжете на 1 000 метра;

Четвъртото място в класацията е за боксьорката от клуб „Русе“ – Габриела Димитрова. Тя е бронзова медалистка при жените на първенството на страните от Европейския съюз, вицешампионка на турнира „Странджата“, вицешампионка на турнир „Златна ръкавица“, с бронзов медал от турнир „Балкан“.

Третото място е за Мирослав Будинов, футболист от ФК „Дунав“, който събра 53 точки. Той е голмайстор на отбора през миналия сезон с 10 попадения /5 през новия/, с основен принос за четвъртото място на отбора в Първа лига и участието му в „Лига Европа“. 5 пъти е избиран в Отбора на кръга в елита.

На престижното второ място в класацията със 76 точки е Борислав Новачков, от Спортен клуб „Юнак-Локомотив“ - вицешампион на европейското първенство за мъже в категория до 65 килограма по свободна борба.


Фаворитът в класацията тази година, на първо място в класацията, със 78 точки е Севда Асенова, състезател на боксов клуб „Русе“. Тя е шампионка при жените на първенството на страните от Европейския съюз, шампионка и носителка на международната купа „Балкан“, Спортист №1 на месец октомври 2017 на България.

Чрез анкетата бе определен и най-добрият отбор за 2017-а година - ФК „Дунав“, който беше удостоен с Кристален знак за успехите си в Първа лига през изминалата година и участието в Лига „Европа“. Кметът Пламен Стоилов връчи наградата на  президента на ФК „Дунав“ д-р Симеон Симеонов.

С приза за най-добър приложник бе отличена Никол Павлова, завоювала престижни награди от национални и международни състезания.

С титлата най-добър треньор беше удостоен Веселин Великов, бившият футболен наставник на „Дунав“, който изведе отбора до А група и до Лига „Европа“. Наградата от негово име получи председателят на фен клуб „Дунав завинаги“ Андрей Кючуков.

От името на Валентин Йорданов - почетен председател на Българската федерация по борба, вицепрезидент на БОК и спортист номер 1 на Русе за 20 век, Младен Любенов връчи статуетки „Спортен Олимп“ и парични премии за най-добър спортист, най-добър треньор и най-добър отбор на годината.

За пета година с грамоти бяха отличени учители по физическо възпитание и спорт, водили отбори, класирали се на призови места на финали на ученически игри на Министерството на образованието и науката през учебната 2016/17 г. Това са:

•     Мариета Мирчева – водач на отбора по волейбол на момичета от 5-7 клас от СУПНЕ „Фридрих Шилер“, класирал се на трето място;

•     Венета Симеонова – водач на отбора по хандбал на момичета от 11-12 клас от ПГТ „Иван П. Павлов“, класирали се на трето място;

•     Илко Канатов – водач на отбора по хандбал на момичета от 5-7 клас от ОУ „Отец Паисий-Мартен“, класирали се на трето място;

•     Таня Пенчева – водач на отбора по бадминтон на момчета от 8-10 клас от ПМГ „Баба Тонка“, класирал се на трето място;

•     Енчо Василев – водач на отбора по лека атлетика на юноши от 8-10 клас от ПМГ „Баба Тонка“, класирали се на трето място.

В събитието се включиха и талантливите деца Мирослава Димитрова – възпитаник на Музикалното училище в Русе и на вокално студио „Приста“ към Общински младежки дом с ръководител г-жа Доротея Бальовска, както и Виктория Миланова от вокално студио „Слънчеви ноти“ с ръководител Наталия Константинова. Церемонията приключи традиционно с обща снимка и пожелания за нови завоювани отличия през 2018-а година.

АРЕНА

 

«  Обратно към новините