Сряда, 16 Януари 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  13.02.2018  » РБ Любен Каравелов празнува 130 години с изложба

  С празничен водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенска епархия, беше открита Документалната изложба "130 години Регионална библиотека "Любен Каравелов".

  Събитието беше открито от директорката на библиотеката Теодора. Експозицията представя документи, снимки, награди, издания и публикации, свързани с историята на културния институт от неговото създаване през 1888 г. до днес. Сред любопитните експонати са снимка на библиотечната читалня от 1907 г.; снимка на строителството на сградата на Търговско-индустриалната камара, където през 1954 г. се премества библиотеката; Писмо до кмета на Русенската градска община, относно инсталирането на електрическо осветление в библиотеката от 10 септември 1917 г.; Нареждане от Местния народен хигиенически съвет от 28 март 1919 г. за затваряне и почистване помещенията на библиотеката, поради върлуващия в града петнист тиф; Писмо № 4022/3 май 1939 г. от кмета Кирил Старцев във връзка с необходимостта да освободи дългогодишния уредник на Градската библиотека - Тодор Рашев, поради „навършване пределния срок“ за пенсиониране; Доклад до кмета на Русенската градска община от Бончо Мустаков – контрольор и Иван Вутов – чиновник, за резултата от проверката на приходите и разходите на библиотеката за периода от 1904 до 1940 г. и др.


  В изложбата са представени част от ценните колекции, притежание на Русенската библиотека – Старопечатен фонд, Фонд „Михаил Арнаудов“, Лична библиотека на Захари Стоянов, краеведска ръкописна сбирка, книги с автографи, нотни, графични и картографски издания, както и некнижни носители на информация. Сред експонатите могат да се видят най-старата и най-новата българска книга във фонда; издание от 1906 г. на „Ад“ от Данте Алигиери с илюстрации на Гюстав Доре, руско издание от 1895 г. на „Изгубения рай“ от Джон Милтън. Акцент в изложбата са книгата с най-много страници – Речник на английския език от 1922 г. ( 2800 стр.) и най-малкото по формат издание - за правата на гражданите в ЕС (2 см).Показани са и издания на библиотеката.

   АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net