Сряда, 12 Декември 2018
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  19.02.2018  » Рискове и опасности в интернет обсъдиха ученици и старши инспектор Петър Ванев от МВР - Русе  За сигурността във виртуалното пространство говори старши инспектор Петър Ванев, началник група в сектор „Противодействие на криминалната престъпност” в ОДМВР – Русе пред ученици от 10 клас на СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“. Срещата бе организирана по инициатива и покана от страна на преподаватели. За разлика от по-малките им съученици от 8 клас, които присъстваха при предишната среща, този път аудиторията на 10-ти клас показа, както по-задълбочени знания по темата, така и по-голям интерес за това как да се предпазват от различните опасности в интернет, а и по-голямо любопитство към работата на органите на реда.

  Старши инспектор Ванев запозна тийнейджърите с рисковете и последиците при споделянето на снимки или клипове в или чрез социалните мрежи, последвано от изнудване и компрометиране от недобросъвестни „приятели“ или потребители. Той даде примери с реални случаи, разследвани от полицията.

  По време на срещата един от важните въпроси отново бе за предпазването на личните данни и поверителната информация в нета, как да се използват алгоритми за създаване на пароли, защо е необходимо да се защитават профилите в социалните мрежи и да не се дава достъп на други хора до тях, и как да се поддържа по-сигурна комуникация.

  По-запалена дискусия предизвикаха темите за измамите чрез популярни интернет игри, при които например потребителите се карат да изпращат скъпо платени съобщения, за което част от децата бяха информирани, но други не.

  Важно място в разговорите с будните ученици намери и темата за споделянето с родителите, приятелите и преподавателите на това, което се случва в мрежата, както и положителните, и отрицателните последици от това.

  Ст. инспектор Ванев акцентира също и на рисковете при споделяне в мрежата на местоположение, адреси и снимки от жилища, което може да доведе до извършване други криминални престъпления, като домови кражби.

  В края той подчерта, че както учениците, така и родителите им винаги могат да се обърнат към служителите на реда за съвет или помощ, защото той и неговите колеги в Русе полагат усилия да следят за потенциалните заплахи за сигурността, да ги предотвратяват и да им противодействат.

  АРЕНА  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net