23.04.2018  » Русенски локомотиви заминаха за метрото в СофияДва нови маневрени локомотива от Русе заминаха за софийското метро. Те са били поръчани специално за нуждите на новоизграждащия се трети лъч на столичния метрополитен и са направени в локомотивния завод „Експрес Сервиз“. По този начин броят на русенските машини, обслужващи метрото, става общо 4.

Локомотивите развиват скорост до 60км/ч и са на базата на най-успешната серия MDD-3 дизел-хидравлически локомотиви на завода MDD-3,обясни мениджърът на “Експрес Серзиз“ Цветелин Колев. Машините са напълно интегрирани с новите мотриси „Сименс“, които ще бъдат доставени за новоизграждащото се депо „Земляне“, по отношение на електронна свързаност и автосцепка.

Локомотивите са изцяло самостоятелна разработка на завода производител, чиито машини се използват и в метрата на Пекин, Лондон, Кайро и Австралия. Последните демонстрации и ходови изпитания бяха направени преди дни в завода, преди локомотивите да отпътуват за София. Машинистът Сезгин Юсуф споделя, че видимостта е отлична, а управлението на локомотивите е доста лесно и прецизно. Той ги сравнява с управлението на лек автомобил, само че в случая се ползват два джойстика. По думите му е изключително удоволствие  да се маневрира с такива машини.

Новите локомотиви ще помагат и в аварийни ситуации, при спиране на електрозахранването в метрото. Тъй като не са на ток, ще могат да влизат в тунелите и да издърпват мотрисите и вагоните с пътниците в тях до най-близката метростанция.

 АРЕНА

«  Обратно към новините