Петък, 18 Януари 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  15.05.2018  » Русенският период на Жул Паскин влиза в Die Presse


  Уредникът в отдел „Нова история“ на Регионален исторически музей - Русе Мариана Димитрова предостави информация за русенския период от живота на световноизвестния художник Жул Паскин за подготовката на притурка в австрийския вестник "Die Presse". В кратките биографии на именития творец липсва информация за тази част от живота му. Новооткритата снимка на семейството му, направена при гостуването им в Русе през 1886 г. в ателието на известния фотограф Карл Курциус, има голяма историческа стойност, коментира Мариана Димитрова.

  Фотосът е предоставен от видинчанина Давид Арие. На снимката са бащата /седнал/ - Маркус Пинкас, майката Софи Русо, големият брат Сами, по-малкият брат Йозеф и сестра му Ида. Детето, което майката държи, е Жул Паскин. Истинското му име е Юлиус Мордехай Пинкас.

  Роден във Видин на 31 март 1885 г. в семейството на богатия търговец на зърнени храни Мордехай (Маркус) Пинкас. Когато по-късно Маркус Пинкас довежда семейството си в Русе при своя роднина Леон Пинкас, малкият Юлиус започва да посещава местното еврейско училище. И днес е запазена къщата, в която е живяло семейството на ул. „Панайот Хитов“ („Крепостна“) № 7. В регистъра на Русенския окръжен съд, с дата 20 юни 1898 г., е отбелязана регистрацията на фирмата „Маркус Пинкас и Сие“ в Русе и клонове във Варна, Видин и Букурещ.

  Русенски следи за младия художник Паскин са и карикатурите му във в. „Българан“ с подпис „Паскин от Русчук“. През 1912 г. Жул Паскин идва на погребението на майка си в Букурещ и посещава свои роднини в Русе. Тук рисува гротесков портрет на братовчедката си Матилда и на нейния мъж Израел Бенаройо, изчезнал при пренасянето им в друг дом. Още една любопитна връзка с Русе има и неговата сестра Ида. На нейно име е наречен транспортният влекач „Ида“, притежание на житарската фирма на баща им, а през Първата световна война е предаден за нуждите на Дунавската флотилия в Русе.

  АРЕНА


  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net