Петък, 18 Януари 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  16.05.2018  » Акад. Георги Марков представя Българското крушение


  Акад. Георги Марков ще представи книгата си „Българското крушение 1913“  в Русенския университет на 16 май от 13.30 часа в зала 2.204 на университета. Заедно с автора ще бъде и директорът на издателство „Захарий Стоянов“ – Иван Гранитски.

  ИЗСТРАДАНИТЕ ПОУКИ ОТ ЕДНА ВОЙНА

  “Българското крушение 1913“ е поредният фундаментален труд на акад. Георги Марков, който издателство „Захарий Стоянов“ предлага.  Още щом започнете да го четете, ще се съгласите, че „има безброй книги, някои от които заслужават да бъдат прочетени, други дори да бъдат препрочетени, но тази книга заради изстраданите поуки в нея, трябва да стане настолна за всеки българин“. Националните крушения в Историята връхлитат внезапно, но траят мъчително дълго. Втората балканска война само за един месец предопределя тежката съдба на нас, българите от първия оръдеен изстрел преди 104 години до ден днешен, за да споделяме с неизкоренима тъга, че „граничим със самите себе си“. За съжаление тази катастрофално загубена война десетилетия наред е изобразявана в повтарящ се едностранчив обвинителен акт под впечатляващото и противоречиво заглавие „Престъпното безумие от 16 юни“, защото безумците не отговарят за действията си. Отговорностите години наред се прехвърляха взаимно  между „отговорните и  неотговорните фактори“, за да се размият в сякаш всеопрощаващото „нещастно стечение на международните обстоятелства“.

  Книгата „Българското крушение 1913“ е написана с познатия ярък и образен език на автора. Като никой друг историк акад. Георги Марков умее да казва много и с интересните и находчиви заглавия като: „Всичко или нищо, сега или никога“, „Игра на война към истинска война“, „Фронтови обръч и международно осиротяване“, „Свиване на знамената за по-добри времена“ , „Българин да не остане!“ и др. И не без значение е, че авторът акцентира най-много на поуките.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net