Събота, 23 Март 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  20.06.2018  » Нарастват случаите на открита глаукома в Русе


  Около 90 души с глаукома с различна степен на терапия пролежават в Очно отделение на УМБАЛ „Канев“ за една година. Това съобщи д-р Емил Миланов – началник на отделението. 80 човека са се записали за безплатните прегледи за измерване на очното налягане днес в русенската болница.

  „Глаукомата е свързана с повишеното вътреочно налягане. То може да бъде по рождение, или след травма и след прекарано сериозно възпаление на окото“, обясни д-р Миланов. Нарушава се зрението – централно и периферно. В крайните случаи освен влошеното зрение има и много силно болки – глаукомни пристъпи. Профилактичните изследвания е хубаво да се правят след 40 години в доболничната помощ за измерване на вътреочното налягане.

  В УМБАЛ „Канев“ профилактични прегледи за глаукома, след предварително записване, ще има още един път през тази година – наесен, коментира д-р Миланов. „Ако профилактичният преглед установи високо налягане, предлагаме на пациентите да останат в Очно отделение за два дни – по клинична пътека, без заплащане и се прави пълно изследване за глаукома с няколко вида изследвания по четири параметъра“.

  „Нарастват случаите на глаукома, като вече се намесват и фактори като травми и прекарани очни заболявания. Вече са регистрирани и случаи на болни от глаукома под 40 години. Но това са случаи на вродена глаукома“, обясни Емил Миланов. Срещат се при млади хора, които по рождение имат налягане малко над нормата, но то не е установено и се проявява след 35 години. Допълнителните фактори, които могат да провокират глаукома е зрителното натоварване от взиране и гледане на монитори над 8 часа на ден.

  ДОПЪЛНЕНИЕ: 

  На 15 от преминалите днес пациенти бяха установени високи стойности на вътреочно налягане. Те са пренасочени за хоспитализация в отделението с цел проследяване и извършване на съпътстващи изследвания.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net