Събота, 23 Март 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  22.06.2018  » В музея бе открита изложбата Преоткриване на наследства


  Фотографии, дрехи, идейни проекти за организиране на музейни пространства могат да бъдат видени в Историческия музей. Те са част от изложбата „Преоткриване на наследства“ – съвместна инициатива на Нов български университет и Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО – София. Организира се със съдействието на Регионален исторически музей – Русе.


  Изложбата отразява новите гледни точки към културните наследства и включва творчески работи на преподаватели и студенти от Нов български университет. Експозицията беше открита от директора на Регионален исторически музей – Русе проф. д-р Николай Ненов и доц. д-р Ирена Бокова от Департамент „Антропология“ в Нов български университет.

  Студенти от бакалавърска програма „Мода“ представят нестандартни модни решения за дрехи, включващи мотиви от различни култури. В русенския музей те показват облекла от няколко свои колекции. Нова интерпретация например получава малката черна рокля.


  Експонатите от едноименната колекция успешно съчетават в себе си елементи на класическия и етно стила. Пречупени през съвременния поглед на младите дизайнери са и облеклата от колекцията „Вдъхновения от старинен Пловдив“. Те съчетават по интересен и нестандартен начин силуети и символики от различни култури, а в основата им заляга българската шевица. Колекция „Коприна“ визуализира взаимодействието между студентите от Нов български университет и фабриката за коприна Muhtaridis Silk Line, Гърция. Облеклата съчетават съвременната визия за силует, пропорция и цветови комбинации, а естествената коприна засилва усещането за лукс и елегантност, коментират създателите на проектите.

  Фотографската експозиция в рамките на изложбата „Преоткриване на наследства“ е с автори доц. д-р Васил Гарнизов и проф. Людмил Христов. Под тяхно ръководство студенти от Програма „Фотография“ запечатват пъстри моменти от празници и възстановки на обичаи. Показани са също сгради, пейзажи, срещи с хора.

  Модели и организатори с общо селфи

  В русенския музей са представени и проекти за експозиционен дизайн за етнографски музеи – „Странджа“, Мелник. Те са дело на студенти от програма „Интериорен дизайн“ с ръководител гл. ас. д-р Иво Попов. Изложени са също визуални материали за архитектурното наследство на София „Поглед отдолу“ с участието на студенти от програма „Кино и телевизия“ с ръководител проф. Людмил Христов.

  Изложбата „Преоткриване на наследства“ е посветена на Европейската година на културното наследство.

  АРЕНА  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net