Четвъртък, 18 Юли 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  11.07.2018  » Първи български самолет от десетилетия... или не съвсем?


  Да пренасяш товар по въздух е бързо и удобно, но е и невероятно скъпо. Пренасянето по въздух съставлява само 1% от световния транспорт на стоки и 35% от общата му стойност. И докато в момента автономните дронове, които могат да пренасят до няколко килограма храна или лекарства например, привличат доста внимание, двама братя в България виждат свободна ниша в превоза на дълги разстояния.Те смятат, че са разработили технология, която може да пренася десетки килограми товар и освен това не изисква пилот на борда.

  Свилен и Константин Рангелови са съответно изпълнителен директор и главен технологичен директор на компанията си Dronamics. Двамата прекарват последните четири години в разработването на летателен апарат, който може да превозва над 360 килограма на разстояние до над 2400 километра. Цифрите са впечатляващи на фона на модерните дронове, които стандартно изминават не повече от 15-20 километра.

  Свилен Рангелов казва, че повечето малки дронове за доставки са създадени с цел придвижване на малки разстояния. Прави сравнението, че те са "куриери на велосипеди", докато Dronamics се цели в "транспорт из целия свят".


  Решението на братята Рангелови е специално разработен за пренос летателен апарат, наречен "Черния лебед". Той използва бензинов двигател и моторно витло, може да бъде проследен чрез сателит и би могъл да бъде с повече от 50% по-евтин от стандартните, пилотирани от хора самолети. Dromanics вече разполага с прототип с разстояние между върховете на двете крила от 4 метра. В бъдеще оригиналът трябва да е четири пъти по-голям.

  Крайната версия ще има размерите на малък конвенционален самолет, много по-масивен от средностатистическия дрон с четири витла, използван за доставки. Прототипът вече е излитал на пробни полети на военни и цивилни летища в България, за да могат инженерите да оценят аеродинамичността му, системата за автопилот и спътниковите комуникационни технологии.

  Самолетът е проектиран за по-компактни товари, типични за електронната търговия на дребно, за разлика от тежките и масивни палети, които се пренасят с товарните машини. Това означава, че е идеален за пренасянето на неща като смартфони, дрехи, обувки, храна и медикаменти.

  Братята използват композитни материали за производство, които са далеч по-евтини. Затова и Рангелови не могат просто да приспособят военен дрон - те са направени за по-тежки товари като огромни палети с храна. Една ключова разлика с другите автономни дронове за доставка е, че тук не се използват електрически батерии за задвижването. Засега "Черният лебед" използва бензинов двигател, който е широко разпространен в авиацията по света.

  Така където и да кацне, екипите ще могат да го поддържат. А и батериите са тежки и с ограничени часове на работа. От Dronamics очакват цената на летателния апарат да бъде под 100 хил. долара - много по-малко от товарен самолет, чиято цена започва от 500 хил. долара.

  Братята мислят да се насочат към нарастващите пазари на Азия, Африка и Латинска Америка. Там онлайн търговията изживява своя бум, което повишава нуждите от превоз на стоките. В тези региони и регулациите на летателните средства са по-либерални.

  Свилен Рангелов се надява прототипът в реални размери да бъде завършен до края на 2019-а, за да бъде представен пред широката публика. Ако "Черният лебед" успее, това ще бъде първият самолет, проектиран в България от 70 години насам. А ако постигне набелязаните цели - най-вероятно няма да бъде последният.

  webcafe.bg  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    01.07.2019 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ юли
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net