Петък, 19 Април 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  14.09.2018  » Делото на МГ срещу план приема отива към финал?


  Още две училища се присъединиха към професионалните училища и гимназии в Русе и областта, които подкрепят държавния план-прием за учебната 2018/2019 година - професионалните гимназии в Две могили и в град Бяла. Това стана ясно в началото на поредното заседание по делото по жалба на директора на математическата гимназия "Баба Тонка" Митко Кунчев срещу заповед на началника на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. Приемът след седми клас в математическата гимназия бе съкратен  от пет на четири паралелки.

  Съдия Вилиана Върбанова даде ход на делото по същество. Жалбоподателите поддържат тезата, че план-приема е незаконосъобразен. Бяха изтъкнати доводи, свързани с равния достъп до образование и прилагането на закона за предучилищно и училищно образование. А той е нарушен. Бе отчетена липсата на съгласуване на план приема с отделните училища в отделните общини. 

  В своето слово директорът на МГ „Баба Тонка“ Митко Кунчев запозна присъстващите с правомощията на началника на РУО в Русе, които са разписани в нормативен акт. Емоционално, за да защити тезата си, той използва цитати от бившия министър на образованието Даниел Вълчев, който е и преподавател по право, президентът на САЩ в предходния мандат Барак Обама, Стратегията за развитие на професионалното образование и обучението, както и становището на омбудсмана Мая Манолова.

  Тя споделя мнението, че развитието на професионалното образование не бива да става за сметка на профилираното обучение, както и на правото на избор на децата и родителите им или ограничаване на достъпа им до определени училища. Административната принуда за попълване на места в професионалните училища не е добра практика.

  Организацията на приема не би предизвикала драма, каза Кунчев,  ако някой не се е записал някъде, а е лошо когато на един ученик иска да учи в едно училище , но му бъде отказано правото да се запише. 

  Не може да бъде пазар на деца приемът на ученици в профилираните и професионални училища, каза в своя защита адвоката на РУО . И от тази страна бе използван цитат, свързан с правото – перефраза на бившия президент Петър Стоянов.  Началникът на РУО трябва да направи баланс между предложенията на директорите, политиките на общините и нуждите на децата, които завършват.

  Росица Георгиева каза в своя защита, че не иска да бъде отменяна заповедта за приема, като незаконосъобразна. Началникът на РУО е длъжен да защитава интересите на всички деца в цялата област, а не само тези, които кандидатстват в Математическата гимназия. Учителските кадри по математика са едни от основните, с които гимназията трябва да осигурява пазара на труда. Парите за обучение са държавни и трябва да бъде запазен държавния интерес. Когато директорите представиха 69 паралелки с пълняемост 26 деца, при наличието на 1274 завършващи деца в Русе, какъв е недостигът, запита риторично Георгиева. Към 1 декември 2017 година на територията на областта има 1671 деца, а към вчерашна дата записаните са 1520, коментира тя.  Деца няма и броят на заявените паралелки няма как да бъде осъществен.

  В края на заседанието и прокурорът обяви, че не вижда пречки заповедта за план приема да бъде отхвърлена поради незаконосъобразност. И потвърди тезата на регионалното управление на образованието. Съдия Върбанова постанови, че съдът ще се произнесе за изхода на делото в законния 30 дневен срок. 

  Дидо ИЛИЕВ

  АРЕНА

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net