Неделя, 16 Юни 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  25.09.2018  » От Виена и Константинопол. Етнография на града

  Знаете ли за колко дни се пътува с параход от Русе до Виена по великата европейска река Дунав? Известно ли ви е откъде минава Ориент експрес през ХІХ век? Отговорите на тези и много други въпроси за Модерността може да откриете в изложбата „От Виена и Константинопол. Етнография на Града“, подредена в Историческия музей на Русе.

  Изложбата представя европеизацията на всекидневието в българските градове и прехода към Модерността в края на ХІХ век. В това време Пловдив и Русе са главните икономически двигатели на младата българска държава, а ефектът от създаденото благосъстояние се отразява и върху начина на живот на техните жители.

  Възприемането на практики от Модерността е резултат на влиянието на две империи, чиито столици са се превърнали в символи за страните от Балканите. Константинопол усвоява европейски модели и ги адаптира за елита в Османската империя, а Виена е посредник на влиянието от Западна Европа, но и сама създава стил.

  Индустриалната революция отваря нови възможности за обмен, създава нови пътища с помощта на железницата, а парният двигател е навсякъде - по реки и в пивоварни. Телеграфът и телефонът скъсяват разстоянията, а медиите пренасят новини и реклами от цял свят.

  Ще разберете защо наричат Русе „Малката Виена“, а Пловдив - „Кючук Париж“. Ще научите за градоустройството и архитектурата на тези градове, задаващи модели за следване сред останалите селища в България.

  Темите на изложбата се фокусират върху интериора: градската къща се урежда във „виенски“ или „цариградски“ стил. Часовници и лампи стават знаци за новото „европейско време” в българския дом. Музиката е проводник за приспособяване на българското общество към европейски културни модели.

  Фотосите правят семействата публични, съхраняват специфични моменти от фамилната история, а албумите се превръщат в инструмент за представяне пред другите.

  Облеклото се налага от модните тенденции в Европа. Европейските кулинарни модели навлизат в българския дом заедно с множество инструменти, машини и технологии.

  Изложбата се реализира във връзка с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.05.2019 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ юни
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net