Четвъртък, 18 Юли 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  08.11.2018  » Музейни експерти от Русе на Табаковите четения в Сливен

  Директорът на Регионален исторически музей – Русе проф. д-р Николай Ненов и докторант Искрен Великов участват в Табакови научни четения 2018 - Местни култури и музейни стратегии, които стартират днес в Сливен.


  Организатори на двудневния форум са Община Сливен, Регионален исторически музей – Сливен, Регионален исторически музей – Русе, Фонд Научни изследвания и Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН. Форматът има за цел да проследи как музеят разказва местната история и показва локалното наследство, по какъв начин провокира публиките и въвлича местните общности в дейността си и доколко последните припознават показаните експонати като свое наследство. В рамките на конференцията музейни експерти и представители на културни институти ще обсъждат как наследството се превръща в ресурс за местно развитие.

  Докладът на проф. Николай Ненов се фокусира върху римските императори и дунавския път на виното, а темата на Искрен Великов е „Войводите в музея: биографични репрезентации от Русенско и Сливенско“. На конференцията ще бъде показан и филмът „Невидяното Поломие“ - съвместната продукция на Регионален исторически музей – Русе и Арена медиа.

  Конференцията в Сливен е част от проект „Културни ресурси, валоризиране на наследства и местно развитие“ на Регионален исторически музей – Сливен, Регионален исторически музей – Русе и Регионален академичен център – Сливен, финансиран от ФНИ (ИЕФЕМ – БАН)

  Проектът е насочен към локални политики и практики за опазване, реконструиране, създаване и валоризиране на културни наследства за местно развитие и тяхното въздействие върху качеството на живот. Проектът проучва „гласовете“ на местните общности и създава среда за дискусия и преосмисляне на културните ресурси. Изследването се фокусира върху селища от областите Русе и Сливен, които имат сходни характеристики и показват различие в политиките, свързани с наследствата.

  АРЕНА

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    01.07.2019 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ юли
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net