08.11.2018  » Над 100 души излизат на сцената в Кармина Бурана

Над 100 души излизат на сцената на Държавна опера Русе в сценичната кантата „Кармина Бурана“ от Карл Орф. Премиерата в този формат е в понеделник, 12 ноември, от 19.00 часа в операта.

Текстът е своеобразна колекция от песни за виното, жените и любовта – базирани на ръкописи - поеми на латински, старонемски и старофренски,  датиращи от 1280 година. Участват солистите на Русенска опера Александър Крунев, Даниела Караиванова, Александър Баранов и Нели Кравченко. Режисьор е Аделаида Якимова – Фурнаджиева, диригент Сунай Муратов, а хормайстор е Стилияна Димитрова-Хернани.

„Кармина Бурана“ ще бъде събитие за русенската сцена - това не е произведение, което може да се представя всеки ден и на всяко място, каза при представянето си днес диригентът Сунай Муратов. Режисьорът Аделаида Якимова – Фурнаджиева сравни продукцията като Булгаковата „Майстора и Маргарита“, само че в операта. Постановката се опитва да разбие представите за класическата опера. 

Заглавието „Кармина Бурана” (Светски песни) идва от латински – Carmina – песни, стихове и Burana – по името на бенедиктинския манастир Бойерн в Бавария. От премиерата си във Франкфурт на Майн на 8 юни 1937 до днес, „Carmina Burana” триумфира в музикалния свят и владее въображението на публиката.

АРЕНА

 

«  Обратно към новините