Четвъртък, 18 Юли 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  08.11.2018  » ОИЦ с анкета за очакванията в периода 2021 – 2027

  Областният информационен център – Русе представи резултатите от анкета, насочена към подготовката на българската визия за следващия програмен период през 2021 – 2027 г.  Допитването е част от общата инициатива за 2018 г.  на Мрежата от областни информационни центрове в страната на тема „Бъдеще на Кохезионната политика“. 

  Обобщените резултати от нея показаха, че русенци искат Европа да има по-иновативна и интелигентна икономика, но и да бъде по-социална. Те настояват европейските средства да се насочат за преодоляване на проблемите в областта на базисната инфраструктура, качеството на образованието и връзката му с бизнеса, както и на бизнеса с науката. Една не малка част от хората искат европейските инвестиции да помогнат за преодоляване причините, които водят до бедност и социално изключване.

  Габриела Стефанова изложи основните предложения на Европейската комисия за следващия програмен период, с акцент върху политиката на сближаване.  „Политиката на сближаване ще бъде ориентирана към по-малко приоритети, но се цели по-голям ефект, намеренията са за опростяване на процедурите по управление, отчитане и контрол“, подчерта тя.  

  От 131 анкетирани от ОИЦ- Русе 50 души са на възраст до 29 г., 62 -ма са на възраст от 30 до 60 години и 19 над 60 години. 95 живеят в голям град, 28  в малък град и само 8 от респондентите са от село. Участниците в анкетата са предимно от град Русе, по-малко от областта. Няколко са от населени места извън областта. 

  Кохезионната политика през новия програмен период ще бъде насочена към пет приоритета, а ЕК предлага най-голям ресурс да се отдели за първите два приоритета: „По-интелигента Европа“ и „По-зелена и екологична Европа“. 51 души,  поставят на първо място приоритетът „По-интелигентна Европа“, което съвпада с мнението на ЕК. На второ място обаче русенци поставят „По- социална Европа“, следвана от „Европа по-близка до гражданите“,  „По-свързана Европа“ и на  последно място „По-зелена и екологична Европа“.


  Според анкетираните основните проблеми на града и региона са свързани с безработицата, политики за младежта и условия за предприемачество. Не малко от запитаните, предимно хора в най-активната възраст и от град Русе, формулират като проблем околната среда.

  По отношение на образованието 55% от респондентите смятат, че ресурсите трябва да се насочат към разработване на адекватни учебни планове и програми на всички нива на образованието.

  Над 40 % от анкетираните са на мнение, че евросредствата трябва да помогнат да се подобри съответствието между търсенето и предлагането на пазара на труда и за по-гъвкав и сигурен пазар на труда. 

  Над 43 %, намират за необходимо европейските средства да се вложат в промотиране на българското производство на европейските и световни пазари. 

  Значителна част от анкетираните са за по-строги екологични норми към предприятията и за насочване на европейския ресурс към сортиране и рециклиране на отпадъците. За по-младите е важно и опазването на природните ресурси.

  Около 44 %, смятат, че фондовете на ЕС трябва да се насочат към подпомагане на младите фермери. За голяма част от хората е важно общото подобряване на качеството на живот в селските райони.

  60 %  предлагат средствата за регионално развитие да се инвестират в регионална пътна инфраструктура. На следващо място са инвестициите в подобряване на образователната, социалната и здравна инфраструктура.

  Интерес представляват отговорите на въпроса какви резултати очакват хората в своя регион от европейските инвестиции в края на 2027 г. Намаляване на хората, живеещи в бедност, очакват близо 52 % от запитаните. Повишаване на заетостта, и особено сред на младите до 29 г., също събира голям брой гласове.

  АРЕНА

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    01.07.2019 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ юли
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net