Събота, 25 Май 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  19.11.2018  » Коли без платена пътна такса да не минават ГТП и граница  Ако колата е била засечена да се движи по платената пътна мрежа без да е платена винетна такса, докато собственикът ѝ не се издължи на хазната, тя няма да бъде допускана до периодичен технически преглед. Освен това такива автомобили няма да бъдат пускани от митниците да преминат границата на страната, съобщава lex.bg.

  Това са част от предложенията на група депутати от ГЕРБ, начело със Станислав Иванов, за промени в Закона за движение по пътищата. Измененията, които те предлагат, са свързани с въвеждането на новата смесена система за пътни такси от догодина и контролът за спазването ѝ.

  Платиш ли – няма акт, няма и глоба

  Основната идея на вносителите е, че хората, които са хванати да карат без да са внесли винетна такса, няма да бъдат глобявани автоматично, а първо ще получават възможност да си платят. Това е т. нар. компенсаторна такса.

  Шофьорът може да плати в брой или с карта още на мястото на проверката. В закона изрично се записва, че ако някой кара без да е платил пътна такса, „преди съставяне на акт за установяване на административно нарушение, контролните органи уведомяват нарушителя за възможността да заплати таксата“. „Когато актът за установяване на нарушението се съставя в отсъствие на нарушителя (засечен е от Електронната система за събиране на пътни такси), възможността за плащане се предоставя с връчването на акта“, предвижда още законопроектът.

  Иначе глобата за каране без винетна такса е 300 лв. Ако обаче колата е с нечетлив или закрит по какъвто и да е начин регистрационен номер, глобата скача на 500 лв.

  Законът за движение по пътищата вече предвижда, че карането без платена пътна такса води и до временно спиране на колата от движение за до един месец. Като в проекта се предлага тази принудителна административна мярка също да се отменя с плащането на дължимата такса.

  АРЕНА  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.04.2019 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ май
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net