Сряда, 19 Юни 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  13.12.2018  » Общината изгражда блок за социално слаби русенци


  Жилищен блок на четири етажа с два входа предвижда да изгради община Русе по проект за „Изграждане на социални жилища за настаняване на лица от малцинствени групи от населението и социално слаби лица, които не могат да се ползват от условията на жилищното настаняване на Община Русе“. Ръководителят на проекта и директор на дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров представи бъдещото строителство пред екипа на проекта и представители на медиите.

  Общинските съветници вече гласуваха за строежа на жилищата. На 23 май 2017 година бе проведено и обществено обсъждане на проекта, а договорът бе подписан на 5 септември 2018 година. Проектът ще се реализира в рамките на 30 месеца.


  Сградата със сутерен и четири надземни нива ще бъде изградена в квартал „Родина 3“,  на ул. „Белмекен“ №31 и ул. „Черни връх“ №9. Проектното предложение предвижда маломерни едно-, дву- и тристайни апартаменти, някои от тях с възможност за ползване от хора с двигателни проблеми. За целта към всяка стълбищна клетка се предвижда асансьор. Общият брой жилища е 28, от които: 2 едностайни, 20 двустайни и 6 тристайни апартаменти. Подът във всички жилищни и обслужващи помещения е гранитогрес, а в мокрите помещения ще има керамични плочки. Върху покрива ще бъдат разположени слънчеви колектори. За улесняване на достъпа на хора в неравностойно положение към основните подходи се предвижда да бъдат изградени рампи. Предвиден е паркинг за автомобили и съоръжения за дейности на открито във вътрешния двор, перголи и беседки. По границата на имота се предвижда ограда.

  За уреждане на реда и начина за предоставяне на този вид социална услуга е приета Наредба за реда и условията за ползване на услугата „социални жилища“, в която са конкретизирани целевите групи: бездомни хора и/или такива, живеещи в много лоши битови условия; родители с деца, вкл. непълнолетни родители, многодетни семейства, деца с влошено здраве и увреждания; хора в риск от бедност и социално изключване. Потребителите ще могат да ползват и допълнителни социални, здравни и образователни услуги, насочени към повишаване на тяхното образование, придобиване на професионална квалификация и интегриране в обществото. По този начин ще се повиши не само качеството на живот на крайните ползватели по проекта в битов аспект, но и достъпа до различни здравни и образователни услуги, а оттам и ще се подобри и социалния статус на хората. За настанените потребители като задължителни изисквания ще бъдат въведени посещение на образователна институция на деца в училищна възраст; включване на безработните в образователно-квалификационните програми, като и в програми за осигуряване на заетост; включване в програми за социална интеграция и обучения и други.

  Строежът на жилищния блок е по одобрената Инвестиционна програма на Община Русе, по приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“, процедура BG16RFOP001-1.001-039 „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020” на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Общата стойност на проекта възлиза на 2 140 258, 79 лв. с ДДС.

  АРЕНА  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.05.2019 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ юни
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net