Сряда, 19 Юни 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  12.01.2019  » От днес Пловдив е Европейска столица на културата


  Официалното откриване на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 е от 19.00 часа тази вечер със спектакъла „Ние всички сме цветове“, съобщава агенция „Фокус“. Отправна точка на шоуто е разнообразието на Пловдив – град с 8 000-на история, съчетаващ в себе си множество култури и влияния. „Разнообразие“ и „Ние сме всички цветове“ са ключовите послания в концепцията на откриващия спектакъл, свързани под мотото ЗАЕДНО. Спектакълът е разделен на няколко сегмента и съчетава традиционни български изпълнения и модерни съвременни технологии.

  Грандиозният спектакъл ще бъде открит от Теодосий Спасов, който ще изпълни авторско произведение, създадено специално за случая.На сцената ще бъдат и народната певица Валя Балканска, гайдарят Петър Янев, фолклорният ансамбъл „Тракия“, хористи от всички пловдивски хорове, ученици от спортното училище „Васил Левски“ и Национална гимназия за сценични и визуални изкуства, както и над 200 кукери от региона. Празникът ще завърши със светлинно шоу.

  Основа на програмата е зашеметяваща 30-метрова кула, осигуряваща видимост от 360 градуса. Сцената е с 5 нива и тежи 200 тона заедно с участниците. Тя е разширена с два подиума с дължина 100 метра, които са високи 3 метра и широки 4 метра. 360 градусови екрани ще бъдат разположени на сцената и допълнени от мултимедийни елементи по подиумите. На 30-метровата сцена ще се качат 1500 изпълнители от целия свят – музиканти, актьори. До нея ще се стига през 23 контролно-пропускателни пункта.

  Очаква се над 30 000 души от страната и чужбина да гледат на живо откриващото събитие. Движението за автомобили в центъра на Пловдив е спряно, паркирането е забранено. За целта има изградени буферни паркинги.

  Като част от събитията за деня ще бъде откриването на уникална изложба, посветена на 30-годишнината от падането на Берлинската стена. Музиканти от италианския град Матера, който е Европейска столица на културата за 2019 година заедно с Пловдив, ще внесат оживление и пъстрота с богатия и плътен звук на духовите инструменти.

  ПРОГРАМА

  9.00 – 17.30 ч.
  Необозримо за Кольо К.
  Градска художествена галерия (ул. „Александър I Батенберг“ 15)
  Мащабна ретроспективна изложба ( 7 – 30 януари 2019 г.) представя разноликото творчество на известния пловдивски творец Кольо Карамфилов.

  10.00 – 17.30 ч.
  Детска програма на ГХГ
  Градска художествена галерия (ул. „Александър I Батенберг“ 15)
  Деца рисуват, вдъхновени от творбите на Кольо Карамфилов - съпътстваща детска програма към изложбата „Необозримо за Кольо К.“.

  10.00 – 18.00 ч.
  Живата планета
  Регионален природонаучен музей Пловдив (ул. „Христо Г. Данов“ 34)
  В Дондукова градина (при хубаво време) също ще има занимания за деца.
  Изложба с вход свободен за деца! Двуметрови риби „плуват" във въздуха, а в купола на планетариума се извисява внушителна светлинна инсталация - триметров балон - Земя.

  11.00 – 21.00 ч.
  Кино програма
  Лъки Дом на киното
  Специална селекция на съвременни български филми (с английски субтитри).

  12.00 ч.
  Капана 2019 НАЧАЛОТО
  Открита сцена „Ядрото“ в Капана – квартал на творческите индустрии (ул. „Загреб“ 14)
  Музикална програма на изявени български изпълнители с начало 12 ч.

  12.00 – 13.00 ч.
  Читалища Пловдив
  Сцена на площад „Стефан Стамболов“
  Читалища от Пловдив ще представят шарена плетеница от танци и музика, пресъздаваща богатството и красотата на българските традиции и фолклор.

  14.00 – 16.30 ч.
  Програма РегионалЕ
  Сцена на площад „Стефан Стамболов“
  Читалища от целия Южен централен регион стават част от програмата, изявявайки се и като едни от най-дейните партньори на инициативата Европейска столица на културата.

  16.00 ч.
  Програма в Стария град
  Балабанова къща
  Камерен симфоничен концерт „Традиции“.

  16.00
  Изкуство на свободата – от Берлинската стена до уличното изкуство (откриване)
  Площад „Римски стадион“ (Джумаята)
  По повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена в Пловдив гостува единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от Берлинската стена (12 януари – 30 март 2019 г.).


  17.00 ч.
  Програма в Стария град
  Балабанова къща
  Прожекция на филма „Старият албум“ за живота и творчеството на акад. проф. Николай Стойков.

  17.00 ч.
  Духов оркестър „Д’Амброзио“ от Матера
  Сцена на площад „Стефан Стамболов“
  #Заедно сме и с Матера 2019 в откриващия уикенд! Музикантите от духовия оркестър „Д’Амброзио“ от Монтескалиозо, Матера, ще внесат оживление и пъстрота с богатия и плътен звук на духовите инструменти.

  18.00 ч.
  Програма в Стария град
  Къща-музей „Златю Бояджиев“
  Музикално-лазерен спектакъл „Български мистерии“.

  19.00 ч.
  Ние сме всички цветове (откриване на Пловдив – Европейска столица на културата 2019)
  Бул. „Цар Борис III Обединител“
  Спектакълът, съчетаващ музика, светлина и танц, дава ключ към цялата предстояща година и към основната концепция на проекта Европейска столица на културата, в която самите граждани са не само публика и участници, но и създатели на събитията. Над 1500 участници от България и чужбина пресъздават на открита сцена мащабна и цветна метафора на всички основни теми от програмата на „Пловдив 2019“ и на тяхното свързване под мотото „Заедно“. Световноизвестният немски музикант и продуцент на електронна музика Шилер започва европейското си турне от Пловдив с няколко часов сет на живо след шоуто.

  21.00 - 21.40 ч.
  Жар театър и Fireter ЗАЕДНО в един огнен спектакъл
  Пеещи фонтани (Цар Симеонова градина)
  В един спектакъл с огнени ефекти, кукли, огнени инсталации, кокили и театрални атракциони - мим-формация „ЖАР театър“ и театър на огъня и сенките „Fireter“ преобразяват това емблематично за Пловдив пространство.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.05.2019 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ юни
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net