Неделя, 18 Август 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  12.02.2019  » 107 000 души посетиха събития на фондация Русе - град на свободния дух


  107 000 души са посетили събитията организирани от Фондация „Русе – град на свободния дух“ през 2018 година, инициирани и подкрепени са 287 събития, отчетоха днес от организацията. На срещата с журналисти присъстваха Страхил Карапчански – Председател на Управителния съвет, членовете на Управителния съвет Ирена Петрова и Мария Георгиева, Изпълнителният директор на Фондацията Елена Минкова и експерт „Програми и проекти“ - Десислава Василева.  Проявите през 2018-та са станали факт благодарение на усилията на 36 проектни екипа, 7779 активни участници в осъществяването им и 369 доброволци. Постъпили са и 29 дарения в полза на кампаниите „Русе – град на свободния дух“ и „Талант без граници“. През 2018 година е приключило успешно изпълнението на проект „Интегрирана мултимедийна платформа за активни култура и туризъм“ на стойност 1 387 448,53 EUR. Чрез разработеното безплатно туристическо мобилно приложение Impact-tour, услугите са достъпни и за всяко мобилно устройство, което работи с операционна система Андроид и iOS.


  В рамките на фонд „Лицата на Русе“ са подкрепени 101 местни таланти, сред които  две талантливи лица и четири творчески екипа от Община Русе.Продължи реализирането на стартиралата през 2016 година  благотворителна кампания под мотото „Талант без граници“ в полза на обновяването на музикалните инструменти в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе. За да може училището да реализира отговорната си мисия са необходими средства в размер на 146 250 лв. за постепенно закупуване на нови 15 пиана, които да заменят неподлежащите на ремонт инструменти.

  За периода от 1 януари до 31 декември 2018 г. по специално разкритата за целта сметка на Фондация „Русе – град на свободния дух“ са постъпили 2362  лв. от общо 4 дарения. Така общата събрана сума за две години е 6881 лв. Кампанията ще продължи и през 2019 г.

  За първи път в Русе се проведе музикален пърформанс „Европа – това сме ние“. Той беше част от проекта „Познаваме Европа – повишаване информираността на гражданите на Община Русе относно приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС“, който се реализира по грантова схема „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018“ на Националното сдружение на общините в Република България.

  Проведоха се още Фестивал „3D стрийт арт“ -  една съвременна форма на общуване чрез изкуство. Хиляди зрители привлякоха и събития с утвърдена вече традиция като Парад на ретро автомобили и Грийн рок фест.

  Само за месец и половина над 10 000 русенци и гости на града станаха част от зимното приключение „Сребърните кънки“, което отбеляза откритата за първи път след няколкогодишна пауза ледена пързалка.

  Специално внимание беше обърнато на програма „Знание и растеж“, която се превърна в успешен модел за местно партньорство в сферата на образованието, науката, новите технологии и историята. По инициатива на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Фондация „Еконт“ в края на 2017  и началото на 2018 година беше обявено поредното издание на конкурса. В резултат по програмата за 2018 година бяха одобрени 20 проекта, които получиха финансиране на обща стойност 121 455,56 лв., а общата стойност на проектите е 201 232,56 лв. От тях до края на 2018 година успешно бяха реализирани 18 проекта. През 2018 година приключи реализирането на още 9 проекта, одобрени по програма „Знание и растеж“ за периода 2017/2018 година.

  Приходите на Фондацията за 2018 година възлизат на 385 561 лв., отбеляза по време на пресконференцията д-р Страхил Карапчански.  От тях 144 997 лв. са от 29 дарения в полза на кампаниите „Русе – град на свободния дух“ и „Талант без граници“, от които 2 са на физически лица.

  Към момента е в ход конкурса за проектни предложения по програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе – град на свободния дух“  и Фондация „Еконт“ за 2019 година.

  През 2019 година Фондация „Русе – град на свободния дух“ ще предложи на русенци и гостите на града събития, които  се радват на голям интерес като Парад на ретро автомобили, Грийн рок фест, 3D STREET SRT, Конкурс „Посланик на свободния дух в моето училище“. Ще се реализират още два музикални пърформанса на открито по повод 9 май –Денят на Европа и 22 септември –Денят на независимостта на България.

  АРЕНА

   

   

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net