Неделя, 25 Август 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  13.02.2019  » 2 паралелки в МГ-то след 4 клас, прием в 58 след 7 клас


  Вместо досегашната 1 паралелка в МГ „Баба Тонка“ учениците след 4-ти клас, чиито очакван брой е 52-ма, ще могат да кандидатстват вече в 2 паралелки. Това стана ясно на проведеното днес в Областна администрация Русе заседание на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие.

  Фокусът на срещата беше поставен върху обсъждането и съгласуването на обобщеното предложение за държавен план-прием за учебната 2019/2020 година в VIII клас в неспециализираните профилирани и професионални гимназии, средните и обединените училища в област Русе.

  Приемът за Русе се предвижда да се осъществи в 58 паралелки, от които 23 за профилирано обучение и 35 за професионално, а за областта съответно ще бъдат 28 и 43.


  Все по-ясно се усеща присъствието на фирмите от Русе и региона в средното образование както при неговото планиране, така и при осигуряването на възможности за провеждане на ученически практики.

  За първи път в предложението за държавен план-прием са включени нови професии и специалности, като полиграфия, която ще се преподава в ПГДВА „Йосиф Вондрак“, като тя е защитена и ще се предлага в дуална система на обучение. Нови са и промишлена естетика и дизайн, която е с очакван недостиг и защитената металообработващи машини. Прием и по двете специалности ще бъде осъществяван в ПГПТ „Атанас. Ц. Буров“. За първи път учениците след 7-ми клас ще могат да се обучават и по икономическа информатика в ПГИУ „Елиас Канети“.

  Общият брой на защитените специалности и на тези с очакван недостиг е 20, като в защитени специалности се очаква да се обучават общо 208 ученици в 8 паралелки, а в специалности с очакван недостиг 234 ученици в 9 паралелки. Дуалното обучение ще бъде приложимо към общо 12 специалности на територията на областта.

  АРЕНА  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net