14.02.2019  » Както тече Дунава, така да се лее виното наричаха в Ряхово

Както тече Дунава, така да се лее виното” наричаха на днешния Трифон Зарезан домакини и гости на събитието по зарязване на лозите. Празникът бе почетен от кметството на село Ряхово, съвместно с Общинската организация на офицерите и сержантите запаса и резерва и Народно читалище ”Познай себе си 1911”.

В българския народен календар зарязването на лозата е първият трудов обичай, чиято обредност се извършва в природата и се прави за берекет и плодородие. В мразовития февруарски ден мъжете, понесли българския трибагреник и бъклици с вино се отправиха към потребителска кооперация ”Братство”.

Там кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов и кметът на село Ряхово Георги Атанасов зарязаха лозата. Традицията повелява лозарят да се прекръсти към изгрев слънце, после отрязва няколко пръчки от една или три лози, полива корените и отрязаните места с вино. Отрязаните лозови пръчки се топят в бъклиците с вино, навиват се на венец върху калпаците или се премятат през рамото на лозарите. Трифонският венец се отнася вкъщи и се поставя пред иконата.

От отрязаните лозови пръчки бе направен венец, който поставиха на главата на общинския кмет Валентин Атанасов.

След това лозарите дефилираха с конска каруца, а кметът почерпи всички жители и гости на селото с топла скара и чаша руйно вино.

АРЕНА

«  Обратно към новините