Петък, 24 Май 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  16.03.2019  » Мартенски музикални дни в събота и неделя


  Програмата на фестивала Мартенски музикални дни през почивните дни включва: На 16 март от 11 ч., в зала „Европа“ фестивалната програма предлага един особено привлекателен за широката публика хоров концерт на известния Русенски смесен хор „Проф. Васил Арнаудов“, под диригентството на Свилен Димитров, с музика от Моцарт и Пуленк. Ще прозвучи премиерното за фестивала изпълнение на Мissa Brevis, приемана твърде дълго за много ранна творба на В. А. Моцарт, чието авторство по-късно изследователите му оспорват и приписват по-скоро на неговия баща Леополд Моцарт.


  Отново на 16 март, от 19.00 часа в Доходното здание,  фестивалната публика ще има изключителната привилегия да присъства на раждането на най-новата творба на именития български диригент и композитор Емил Табаков – неговата 10-та симфония, написана през 2017 година по поръчка на Софийската филхармония. Концертът на Националния ни оркестър на 16 март ще е запомнящ се и по още една важна причина – участието на световноизвестния български пианист Евгени Божанов, който за първи път ще изпълни един от най-красивите концерти в световната клавирна литература – Концертът за пиано от Р. Шуман.


  Концертът на 17 март, в неделя, от 19 ч. предлага от необикновени срещи с музиката на нашето време. Една световна премиера и 3 български премиерни заглавия предлага програмата под диригентството на Маестро Драгомир Йосифов, който всяка година провокира фестивалната публика с предизвикателни творчески идеи. Очаква ни вълнуваща среща и с един от най-креативните акордеонисти в Европа – Красимир Щерев, човекът, чието име навсякъде по света е знак за ярко артистично присъствие.


  Фестивалният уикенд предлага и две от знаковите изложби. На 16 март (събота) във фоайето на Доходното здание от 18 ч., преди концерта на Софийска филхармония, е откриването на художествено-документалната изложба на Къщата–музей „Панчо Владигеров“ в София „Райнхард – Владигеров. Взаимовлияния и проекции“, посветена на 120 години от рождението на Панчо Владигеров. Изложбата съдържа уникални факти, като представя малко известен период от биографията му, когато  младият тогава български композитор работи в творчески тандем с именития немски режисьор Макс Райнхард в театрите му в Берлин и Виена като композитор и музикален ръководител. Изложбата разказва за творческото им сътрудничество в културния контекст на атмосферата в Берлин през 20-те години на миналия век. По музика на Владигеров в Deutsches Theater – Берлин са поставени спектаклите „Цезар и Клеопатра“, „Сънна игра“, „Юдит“, „Тебеширеният кръг“, „Много шум за нищо“ и други, а във Виенския „Театер ин дер Йозефщадт“ се играят „Венецианският търговец“ и „Юарец и Максимилиан“, също по музика на българския творец. От този период в немските и австрийски архиви са запазени оскъдни данни, а настъплението на фашизма и войната заличават много от документите.

  Изложбата ще открие лично Директорът на Къщата-музей „Панчо Владигеров“, г-жа Надя Сотирова.


  В неделя, на 17 март от 17:30 в Русенската художествена галерия ще се представят и участниците и наградените автори в националната изложба-конкурс Clavissimo – една знакова за фестивала и културния живот на Русе инициатива, която всяка година привлича и провокира с музикалните си послания творческото въображение на десетки български художници.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.04.2019 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ май
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net