22.04.2019  » Забавно и лесно смятане с ментална аритметика
Ако смятането ви се струва скучно и объркващо има начин това да се промени и да стане лесно и забавно. Начинът е ментална аритметика. В основите на системата стои смятането наум с големи числа с помощта на сметало (наречено абак или соробан). В началото детето се учи, като с пръсти премества топченцата под ръководството на преподавателя. След всяко упражнение те запечатват все по-ярко сметалото в съзнанието си, докато в един момент изцяло престанат да го ползват.

Методът учи децата на трикове, с които аритметичните действия дори с много големи числа изглеждат елементарни. В Русе се работи с групи от по три деца, като най-голям напредък има при 5-6 годишните. Те формират бързо смятане на ум, развиват и двете полукълба на мозъка, подобряват постиженията и при другите предмети. Не на последно място придобиват увереност и се забавляват.

През март се проведе олимпиада в Благоевград, на която присъстваха 124 деца от цялата страна. МАЕ в Русе е член на Европейската асоциация по ментална аритметика, а след олимпиадата у нас финалисти бяха поканени на Европейска олимпиада, която ще се състои в Москва.

Центърът за развитие на деца МАЕ в Русе се намира на ул „Зайчар“ 9, 1 офисен етаж. За повече информация тел. 0878 45 39 45 или на място. Освен с аритметика в центъра ще стартират и единствените в Русе курсове за бързо четене с разбиране за деца над 8 години.

АРЕНА«  Обратно към новините