Четвъртък, 18 Юли 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  22.04.2019  » Изложба посветена на проф. Виден Табаков в музея


  В Историческия музей може да бъде видяна изложбата „Безпределният космос на човешкия ум“, посветена на живота и работата на световно признатият инженер – българинът проф. Виден Табаков. Експозицията е дело на Фондация „Визия за научен и технологичен растеж“ и ДА „Архиви“ с финансовата подкрепа на Американското посолство в София. Откриването направиха изпълнителният директор на фондацията г-жа Румяна Атанасова, Гари Роуландс, обучител в рамките на проекта „По стъпките на професор Виден Табаков“ и Мариана Димитрова от отдел „Нова история“ на Регионален исторически музей – Русе.

  Чрез документи и фотографии изложбата проследява интересната съдба и професионални постижения на Виден Табаков – българският учен, който участва в космическата програма на САЩ и допринася за провеждането на първия космически полет по програма Аполо с Нийл Армстронг, първият човек, стъпил на Луната. Документите са от личния фонд на професора - преподавател и инженер, които се съхраняват в Централния Държавен архив. Те са пренесени от Съединените американски щати в България през лятото на 2017 г. със съдействието на фондация „Визия за наука и технологичен растеж“ и проф. Аватеф Хамед от Университета Синсинати.


  Световно известният учен от български произход, изтъкнат авиокосмически инженер, проф. д‐р Виден Табаков е малко известен в България, но е вдъхновяващ пример как роден в северозападна България младеж, завършил гимназия в България, се доказва като учен и професионалист на три континента – Европа, Южна Америка и Северна Америка. С изследванията си той променя хода на космическата програма на САЩ, както и живота на над 1000 студенти като преподавател в Университета Синсинати.

  Научните интереси на проф. Виден Табаков са свързани с разкриване на причините за корозията и уврежданията на турбодвигателите, динамика на газове, топлопренасяне, аерокосмически транспортни средства и подемнозадвижващи системи за тях. Той е световно признат експерт в областта на високотемпературната корозия и защита от нея. Неговите изследвания удължават експлоатацията на двигателите на самолетите от 140 часа по време на войната във Виетнам до 800 часа и спасяват живота на много пилоти.


  Научната му кариера е емблематичен пример за връзка между науката, образованието и бизнеса. Паралелно с преподавателската работа, провежда редица научни изследвания и изпитания като технически ръководител, съветник и изпълнител за Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА), американските въздушни, военноморски и наземни сили и световни компании. Над 45 години е един от най-изявените и активни изследователи на НАСА. Има над 400 научни публикации в утвърдени научни списания.

  Освен родния си език – български, проф. Виден Табаков учи и се дипломира на чешки, пише дисертация на немски, защитава патент в Аржентина на испански и преподава на английски в САЩ. 

  АРЕНА  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    01.07.2019 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ юли
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net