23.04.2019  » Изложба разказва на ученици за жените в историята на Русе

Мобилна изложба, посветена на жените в историята на Русе, започва своето пътешествие в различни училища в града. Тази седмица изложбата гостува в Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“.

Изложбата се състои от 15 постера, които с текстове и изображения разказват вдъхновяващи женски примери от русенската история. Показват как дамите са отстоявали правата си в консервативното общество от края на ХIХ век в България. Срещат посетителите с образите на майките на демократичните процеси в България. Постерите са снабдени с индивидуален QR-код, който препраща към конкретна статия на Facebook страницата на проекта.

Преди гостуването си в Професионалната гимназия по облекло, миналата седмица мобилната изложба се радва на интерес от страна на повече от 100 средношколци от училище „Любен Каравелов“. В рамките на инициативата се провеждат и серия от занятия с лектори Ренета Рошкева от Историческия музей и Цвета Ненова от Сдружение „Европейски пространства 21“.

По време на занятията организаторите представят пред участниците и дипляна с интерактивен маршрут по проекта, описващ 9 места на памет в центъра на Русе.


Инициативите са част от проекта „Жените в историята. Образователен модул с културен маршрут“ на Сдружение „Европейски пространства 21“. Настоящият проект се осъществява благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с  Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

АРЕНА

«  Обратно към новините