Събота, 7 Декември 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  03.05.2019  » Форум на Сороптимист в Русе призовава жените да гласуват


  „Защо ние жените трябва да участваме? Защото жената, жената - майка, жената - творец, жената - общественик, има силата да постигне това, което може би политиците обличат в много думи“. Това каза  Милена Попова - международен делегат на „Сороптимист Интернешънъл - Съюз България“ по време на кръглата маса „Апел за Европа: защо обединена Европа е важна за жените и защо е важно да гласуваме на европейските избори“

  Тя се състоя днес в Русенския университет. Организатор е русенският клуб на международната женска организация „Сороптимист Интернешънъл".


  Милена Попова и Кармен Щаделхофер

  Форумът е призив да се гласува на евроизборите. Попова коментира, че разликата в съотношението между гласувалите жени и мъже на последните евроизбори през 2014 година е била четири пункта - 45 процента от гласоподавателите били мъже срещу 41 процента - жени. По време на евровота през 2009 година тя е била само два процента в полза на мъжете.

  „Надяваме се, че тази разлика няма да се увеличи още на предстоящите евроизбори“, казза още Попова.

  Кармен Щаделхофер - президент на асоциация "Дунавска мрежа за Европа" (ДАНЕТ) и един от инициаторите за създаването на мрежа на "Сороптимист Интернешънъл" от дунавските страни, заяви, че жените са половината Европа и затова трябва да подкрепят тези избори и да гласуват.


  По време на кръглата маса  бе показана изложба, посветена на жените в историята. 15 постера превеждат учениците през историческото време от края на ХIХ век в България, когато дамите са устоявали правата си в консервативното общество, до времето на демократичните процеси в края на миналия век. Постерите са снабдени с индивидуален QR-код, който препраща към конкретна статия на Facebook страницата на проекта. Инициативата е част от проекта „Жените в историята. Образователен модул с културен маршрут“ на Сдружение „Европейски пространства 21“, с автори Цвета Ненова и Ренета Рошкева.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net