Понеделник, 23 Септември 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  19.05.2019  » Хиляди русенци посетиха Нощ на музеите 2019


  Хиляди русенци и гости на града посетиха залите на Историческия музей, Лапидариума и крепостта Сексагинта приста в нощта на музеите в съботната вечер. В програмата тази година имаше атракции, игри, презентации, изложба, прожекция на филми, музика на открито и закрито, а входът навсякъде бе свободен. Още преди да залезе слънцето територията на Лапидариума бе неселена от най-малките, които с любопитство и интерес влизаха в  образите на римски легионери с помощта на характерното за Римската империя военно облекло. Включиха се и в игрите, разказани от баба - кашонобол и строеж на кули. Имаше и уъркшоп за изработване на бижута.

  Последва играта „Търсачи на съкровища“, в която деца търсят експонати в музейни експозиции с помощта на предварително изготвени карти. Децата описват и датират намерените артефакти, правят предположения за техният произход и предназначение. В Екомузея можеше да се види „Лицата на Европа“ –най-новата изложба на Огнян Балканджиев, с подкрепата на информационен център EUROPE DIRECT Русе.


  През няколко часа в една от залите на музея вървеше прожекция на „Рибарските общности по Дунав“ I – 10 филма по проект „Мемофиш – памет и бъдеще. Разкази за Дунавската цивилизация“ на Българо-румънска търговско промишлена палата – Русе, съвместно с Арена Медиа. Специалисти от Регионален исторически музей – Русе изнесоха няколко презентации, а малко по-късно бе открита „Свободата тук и сега“ – фотографска изложба с авторски текстове на тридесет български интелектуалци и общественици, автори от кръга на списание L`Europeo.  Проектът е на Лиляна Караджова и Димитър Стоянович, който ще остане в залите на музея до края на месеца. След откриването на изложбата, ученици от китарните класове на НУИ „Проф. В Стоянов“ свириха музикални етюди.  Привечер на Римска крепост „Сексагинта Приста“ започна поредното издание на Danube Sunset Sessions - Solis Occasum 2019. Под открито небе се събраха трима артисти от Русе, създаващи своята музика независимо един от друг и с особена любов към публиката си. Danube Sunset Sessions вплете звук и ритъм от утвърдени денс и етно стилове в унисон с прекрасната гледка към река Дунав с помощта на KOPRIVA, MILESH и RudeBrutal.

  Феновете на театъра също бяха приятно изненадани със спектакъла на Работилница за театър „Мармалад“ наречен „Улица Джаз“.

  АРЕНА


  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net