11.09.2019  » Светът почита жертвите от атаките на 11 септември


Атентатите от 11 септември 2001 г. са поредица от четири съгласувани самоубийствени атаки срещу САЩ, извършени в Ню Йорк и Вашингтон. След тях светът се промени завинаги. Те се превърнаха в едно от най-мащабните и трагични събития на 21 век, което повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само САЩ, но и целия свят.


Сутринта на този ден 19 терористи от ислямската военна групировка „Ал Кайда” отвличат четири пътнически самолета.

Похитителите умишлено разбиват два от тях в двете кули близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, при което за по-малко от два часа кулите се сриват до основи. Терористите разбиват третия самолет в Пентагона ­ седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият самолет се разбива в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива, преди самолетът да достигне целта си във Вашингтон.


По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2974 души, без 19-те терористи. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица от 90 държави. Загиват също така и полицаи, пожарникари и други спасителни работници.

Подозренията бързо падат на „Ал Кайда” и през 2004 г. лидерът на групировката Осама бин Ладен, който първоначално отрича всякакво участие, поема отговорността за атентатите.

В отговор на атаките САЩ започват война срещу тероризма и нахлуват в Афганистан, за да свалят от власт талибаните, които прикриват „Ал Кайда”. Много държави по света засилват мерките за сигурност и въвеждат антитерористично законодателство. През май 2011 г. Бин Ладен е открит и убит.

АРЕНА

«  Обратно към новините