Вторник, 2 Юни 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  07.10.2019  » 10 години MAX Club Ruse!


  МАКС КЛУБ РУСЕ предоставя една от малкото сцени извън столицата на България – София, за представяне на музикални проекти и възможности. Разполага с 90-100 седящи места, като максималният капацитет на музикални почитатели, присъствали в клуба, е 240. Разположен е на главната улица в Русе – „Александровска“ 84. Времето за sound check е 19-20 часа, а заведението като търговски обект отваря в 21 часа. Началният час на музикалното представяне е около или след 22 часа. Клубните събития се ограничат до 5-6 изяви на месец. МАКС КЛУБ РУСЕ е сцена на рок групи, но и на поне един джаз или блус концерт (на месец). Клубът покрива транспортни разходи и приличен хотел, а хонорарът се изплаща на база посетители и спонсори.

  MAX CLUB RUSE e проект на Лъчезар Николов и Иво Ботев - приятели и съученици. Стартират своя клуб през 2009 г. в скромно помещение в гр. Русе. Радват се на невероятно посещение - все пак местата са 30-40. Идеята им се подкрепя от много приятели. Гостуват много начинаещи български рок музиканти, търсещи сцена за изява. Пет-шест години, с помощта на много приятели, клубът се радва на признание и става едно от малкото средища на рок музиканти извън столицата София.

  Проектът има и развитие. Клубът се премества в по-престижно място - на главната улица в Русе, със стотина места. Финансово обаче има негативи. Приятелите, или част от тях, считат, че идеята е финансово обезпечена, и спират да помагат (като спонсори). През  2014 г. се явяват двама по-възрастни  меломани, които без значение на паричния недостиг и  липса на перспектива покриват загубите.

  Това са колекционерите, създателите на сдружение  BLUEZZ FEST и дългогодишни ценители на рок, джаз и всяка съвременна музика Николай Ханджиев и Ангел Митев - първият е счетоводител, вторият - дългогодишен капитан по река Дунав. И, независимо от финансовите резултати, с много жар, започват бизнес, който не им е понятен. Ангел Митев организира участията на музикалните групи, Николай Ханджиев се заема с намирането на средства, а Иво Ботев засилва и разнообразява националното рекламиране на клуба. 2014-а е неописуема като участие на музиканти, Клубът става притегателно място за признати и непризнати музиканти.

  Двамата ентусиасти, особено Ангел Митев, приемат продължаването на бизнеса МАКС КЛУБ РУСЕ буквално на живот и смърт. Но смъртта застига Ангел през 2017 г., когато всичко е подредено от двамата меломани. Вече са включени и нови приятели, които обещават винаги да покриват дефицита от средства за дейността. Клубът е залят от предложения за участие от млади, и относително  непознати  музиканти, завършили средни и висши музикални училища. И са добре приети от посетителите - ценители на клубните изяви. И въпреки неимоверните рекламни усилия - оригинален уебсайт (поддържан от идеолога и бивш съдружник Иво Ботев), facebook контакти, плакати, флайери, рекламни кампании, покани по лични електронни адреси на всички, които са посетили поне един път клуба. Посещаемостта е разнопосочна, утвърдените групи се радват на уважение, но новите групи от млади музиканти носят финансови загуби, които приятелите меломани трудно си позволяват.

  А България, държава с много силно подкрепяни музикални училища от общините и държавна консерватория, произвежда музиканти, които търсят изява. Но музикалният пазар не е поддържан, с малки изключения, именно от държавата и общините. Много от тези музиканти имат по-добро признание извън България.

  И какво е настоящето? МАКС КЛУБ РУСЕ  е единственият музикален клуб с програма два-три месеци напред. Няма нова млада и неизвестна група, която да не е приета на неговата сцена, независимо от получаваните приходи, т.е. засега меломанската подкрепа от няколко бизнесмени и ценители върши своето добро дело.

  МАКС КЛУБ РУСЕ не е клуб за бизнес или печалба - той е средище на музиканти и меломани.

  10-годишнината бе отпразнувана в първата седмица на октомври 2019 г. - с изложба на Иво Ботев в Доходното здание (представени фотоси на български и чужди музиканти, гостували в МАКС КЛУБ РУСЕ), и с концертите на P.I.F. и Аутентик на сцената на клуба. Събития, вече видяни и оценени от почитателите.

  МАКС КЛУБ РУСЕ
  АРЕНА
  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »