09.10.2019  » Десет са задържаните при акция срещу ало измамници


Десет души са задържани при спецакция срещу организирана група за телефонни измами, съобщи в град Ветово, област Русе, заместник-главният прокурор Иван Гешев, информира БТА.

Те са арестувани за шест престъпления, извършени в периода декември 2018 - август 2019 г., за сумата от над 300 000 хил. лв. Осем от задържаните са били заловени на територията на град Ветово, а останалите двама са от други населени места в България.

Гешев каза, че това е третата операция през последните шест месеца срещу подобен вид престъпни групи. Той допълни, че Ветово е едно от местата с концентрация на хора, които се занимават с този вид престъпления. Задържаните са от ромски произход.

При акцията в града, с участието на жандармерия и полиция, са претърсени домове, които са добре обзаведени. Иззети са 400 грама тротил, с които, според Гешев, могат да бъдат взривени две-три къщи, оръжие, СИМ-карти, телефони, шест луксозни автомобила, злато и пари.


Главният секретар на МВР Ивайло Иванов заяви, че арестуваните 10 души са криминално проявени, а голяма част от тях са многократно осъждани за телефонни измами.

Той обясни, че за тези шест престъпления са събрани доказателства, а колко други има, може само да се гадае, тъй като не всички хора подават сигнали, че са били жертва на престъпление. Една от измамите е за около 130 000 лева, взети от възрастен мъж от София, а при друга 11-годишно дете дало на "муле" на измамниците около 40 000 лева.

Иванов каза, че има информация за един от задържаните - който бил "муле", че е пътувал до Румъния преди време с арестуваните след това за двойното убийство от Негован.

Друг от заловените опитал да заобиколи полицейската блокада в града днес и да избяга в чужбина, но не успял.

Гешев каза, че утре ще стане ясно колко от задържаните ще бъдат привлечени като обвиняеми.

Той заяви, че амбицията на прокуратурата и МВР е към средата на идната година намалението на броя на телефонните измами в страната да бъде над 50 процента на годишна база. По думите му действията дават към момента добър резултат, като от началото на спецакциите този вид престъпления са намалели с 40 процента. Ако през миналия септември е имало 19-20 "ало-измами" на ден, то сега са 19 на месец.


"До средата на идната година всички важни участници в най-големите организирани групи, занимаващи се с телефонни измами, трябва да са или в ареста, или в затвора. Това не е последният случай, по който ще работим. Имаме сериозно намерение да изрежем тази зараза от българското общество и тези хора, които извършват престъпления срещу нашите майки и бащи, да са в затвора", заяви Гешев.

Иванов каза, че след последните спецакции голяма част от групите, извършващи това престъпление в България, са се ориентирали към съседни държави - като Румъния и Гърция. Работи се съвместно с властите на тези държави.

Гешев каза още, че българска телекомуникационна компания има софтуерен продукт, който анализира типа обаждания от чужди страни и ги прекратява, ако прецени, че се касае за измама. Статистиката показва, че така този вид обаждания са намалели с над 300-400 процента.

Гешев обясни, че под ръководството на прокуратурата се предприема комплексен подход срещу тези престъпления, като се ангажират всички държавни органи, които имат някакво отношение - уведомяват се Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, НАП, която да извърши ревизии, както и общините - за проверка дали строителството е законно.

АРЕНА

«  Обратно към новините