26.03.2020  » Областният управител на Русе призова да се помогне на болниците в региона


Областният управител на Русе Галин Григоров отправя апел към всеки, който може да подпомогне болниците в региона, за да може те да са достатъчно добре подготвени при необходимост да посрещнат и да лекуват пациенти, заболели от коронавирус.

"Изпитанието, пред което сме изправени, представлява изключително предизвикателство за всеки от нас, но най-вече за лекарите, на които поверяваме своя живот. Тяхната сила, дух и отдаденост служат за пример във времена на криза. Нека за пореден път докажем, че сме едно достатъчно зряло общество, което може да се справи и с тази беда", заявява Григоров.

Той благодари на първите дарители, предоставили помощ за двете университетски болници в града.

"Вярвам, че има много добри хора, които ще се включат в подпомагането на всяко едно от лечебните заведения от областта, определени, че ще лекуват болни от коронавирус. Заедно ще се справим и в тази битка", споделя още Григоров.

В област Русе има шест болници, които са определени за лекуване на болни от коронавирус. Това са университетските болници "Канев" и "Медика-Русе", специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания "Д-р Димитър Граматиков-Русе", Комплексният онкологичен център, Центърът за психично здраве, както и многопрофилната болница за активно лечение "Юлия Вревска" в град Бяла.

От Центъра за психично здраве в Русе заявяват нужда от ръкавици, маски и предпазни очила, а за болницата в Бяла е най-наложително снабдяването с предпазни облекла за многократна употреба под формата на гащеризони. Същите са и нуждите на тубдиспансера и на Комплексния онкологичен център. За белодробната болница са необходими и поне още 200 бързи теста за коронавирус, които са на приблизителна стойност около 7000 лева. В Комплексния онкологичен център имат готовност да разкрият допълнителни реанимационни легла за интензивно лечение, но за тази цел ще трябва да се закупи и оборудване.

От областната управа информират още, че от страна на държавата на територията на региона са раздадени или са в процес на раздаване около 1900 маски "FFP2", 100 маски с "хепа филтър", 2100 еднократни гащеризона, 4000 очила, повече от 870 маски "MP-70", както и голямо количество спирт.

АРЕНА

«  Обратно към новините