08.04.2021  » Големите вериги на бунт, ако не отворят на 12 април

За възможни протести и гражданско неподчинение предупредиха в сряда веригите за нехранителни стоки с над 300 квадратни метра площ, пише днес “24 часа”. Търпението им, изглежда, е на изчерпване - призоваха държавата и Националния оперативен щаб да им разрешат да отворят още на 12 април.


17 големи търговски вериги написаха отворено писмо до правителството и здравния министър. Това са “Техномаркет”, “Технополис”, “Зора”, Praktis, Mr. Bricolage, Aiko, Carpet Max, Praktiker, HomeMax, TechMart, Domko, Decathlon, Jysk, SportDepot, Matstar, Mania и “Хиполенд”.

Позиции срещу затварянето им разпространиха и Българската асоциация на ритейл центровете, както и Сдружението за модерна търговия, но в тях няма закани за протести.

Големите търговци са против удължаване на забраната за отваряне, защото през този почти месец и половина, в който не работят, потокът от  клиенти се  е пренасочил  към малки  магазини, в които със сигурност няма същите условия за спазване на дистанция, нито за дезинфекция и вентилация.

Те са категорични, че забраната за работят ги поставя в неравностойно положение, защото малките търговски обекти за нехранителни стоки никога не са били затваряни, а моловете в края на миналата година пропуснаха най-силния си сезон - коледно-новогодишния.

В бранша са заети пряко около 150 хиляди души, чиито работни места вече са застрашени. Освен това са засегнати още десетки хиляди, заети в компании, свързани с ритейл сектора – доставчици на стоки, логистични, охранителни и фасилити мениджмънт фирми, се казва в протестните писма на големите търговци.Те настояват и  за компенсации,  на каквито досега не са разчитали, защото не влизат в категорията на малките и средните фирми.

Министерството на икономиката вече е започнало разговори с Министерството на здравеопазването и заинтересованите в случая страни, казаха за “24 часа” от ведомството.

Оттам очакват през следващата седмица да се постигне  съгласие за  облекчаване  на ограничителните мерки. Вероятно в хода на тези разговори ще се обсъдят и исканите от моловете и големите магазини финансови облекчения и помощи.

АРЕНА

 

«  Обратно към новините