Търсенето на работа по интернет може да стане малко по-лесно. Google пусна нова услуга към интернет търсачката си, която използва изкуствен интелект, за да отсява предложения за работа, съобщава блогът TechCrunch.

Платформата събира информация от популярни световни сайтове за обяви за работа, както и от социалните мрежи като LinkedIn и Facebook. Освен това алгоритъмът сканира сайтовете на компаниите за публикувани обяви за работа и ще ги добавя към резултатите. Първоначално функцията ще е налична само на английски, като постепенно ще се добавят още езици.

Нейната цел е да улесни хората в търсенето на работа на едно място, вместо да обикалят по много сайтове и портали. Необходимо е просто да напишат jobs near me в търсачката и ще получат списък с предложения. Разбира се, потребителите ще могат и да са по-специфични и да въведат например teaching jobs, за да видят обяви за работа за преподаватели.

След това алгоритъмът ще предоставя още възможности за конкретизиране на търсенето. Ще могат да се избират различни критерии, например само обяви на пълен работен ден, само в конкретна индустрия, регион, фирма и др. Системата ще извлича и отзиви за дадения работодател от популярни сайтове като Glassdoor и Indeed. Така хората по-лесно ще преценяват дали искат да работят за дадената фирма. Системата сверява за дублиране на обявите от различните източници и показва само една.

Google няма да участва в самото кандидатстване. Ако потребител си хареса дадена обява и иска да подаде документи, той ще бъде отвеждан в съответния сайт, където да направи това. Целта на компанията е да мотивира повече работодатели да споделят по-подробна информация за свободните позиции, за да може тя по-лесно да достигне до повече хора. Google уточнява още, че изкуственият интелект анализира самите обяви, но не подбира предложенията на базата на профила или интересите на потребителя. Причината е, че компанията смята, че хората имат право да могат да разглеждат абсолютно всички обяви дори и те да са в съвсем различни и нови сфери за тях. Освен това компаниите няма да могат да публикуват обяви в Google. Те ще трябва да разчитат на досегашните сайтове, но чрез новата услуга, ще увеличат възможностите за тяхното откриване.

vesti.bg