Сряда, 8 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  31.08.2017  » Децата влияят на храненето на родителите
  Децата влияят на храненето на родителите

  Източник: Dreamstime

  Сърдечносъдовите заболявания заемат основно място в обществената заболеваемост и смъртност, особено в България. Те са следствие от много фактори и освен генетичната предразположеност, за изявата им значение има и начинът на живот. Трудно е да се определи дялът на всеки от факторите във възникването на тези заболявания.

  Доказано е, че нивото на холестерола в кръвта е лабораторен показател с особено висока диагностична и прогностична стойност и контролът му е един от основните стълбове на терапията и профилактиката на сърдечносъдовите инциденти.

  Европейското дружество на кардиолозите съобщава за любопитно проучване с още по-любопитни резултати:

  Отразява ли се храненето на децата върху здравето на техните родители?

  Изследването е отнело 20 години. В периода между 1989 и 1992 година са избрани около 1000 семейства с новородени, които били случайно разпределени в две групи по равно. Първата група получавала подробни съвети, докато втората била контролна.

  Родителите от първата група получавали поне вежъж годишно, за период от 20 години, консултация със специалист по храненето относно това какъв трява да бъде хранителният режим на тяхното дете. Самите деца, след навършване на 7-годишна възраст, също получавали такива съвети самостоятелно, отделно от родителите.

  Основен фокус в тази намеса в хранителните навици бил ограничаване на наситените мазнини и увеличен прием на ненаситени такива. Контролната група не получавала такива съвети.

  Чудесни резултати

  На фона на проучването, родителите били ежегодно изследвани за тегло, кръвно налягане, серумни липиди, кръвна захар и инсулин. Резултатите на родителите от първата група показали по-ниски нива на общия холестерол, както и на опасния LDL-холестерол в сравнение с тези на родителите от контролната група.

  Оказва се, че дългосрочните консултации за хранене, насочени към децата, се отразяват благотворно и на родителите. Приема се, че в семейството храната на трапезата е обща и това улеснява възрастните да изберат здравословното.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »