Неделя, 5 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  31.08.2017  » Чаша кафе – помага ли за загубата на тегло?

  Чаша кафе – помага ли за загубата на тегло?

  Източник: IStockphoto

  Може ли ограничаването на консумацията на кафе да ни попречи в борбата с килограмите? На този въпрос ни отговаря екип от учени от университета Корнел в американския град Итака. Той доказва, че желанието на човек за консумация на сладко се увеличава, ако се откаже от един прием на ароматната напитка за деня. 

  По време на проучването става ясно, че кафето не само ободрява, но и намалява потребностите на организма от сладко. „Когато вие пиете кафе с кофеин, вие променяте своите вкусови усещания. Затова, ако ядете храна директно след приема на кафе или друга кофеинова напитка, рецепторите ви ще я възприемат по съвсем друг начин“, казва проф. Робин Дандо, ръководител на изследването. 

  Екипът анализирал 170 доброволци и на случаен принцип ги разпределили в две групи. Първата трябвало да пие кафе с 20 милиграма кофеин, което било по-силно от това на останалите. Другите участници получили безкофеиново кафе, но с друга добавка, чрез която то да има същата горчивина като първото. И на двете топли напитки била добавено едно и също количество захар. 

  Резултатите, публикувани в списание Food Scienc, били учудващи. Хората намерили кофеиновата напитка за по-малко сладка. Анализаторите установили, че кофеинът има свойството да „замразява“ вкусовите ни рецептори, водейки до по-голяма бдителност и намалявайки значително рецептора за сладко, който ни кара да похапваме различни неща. Бдителността е на лице дори и да няма кофеин в напитката. Тоест приемът на кафе без кофеин има сходен ефект на организма - съзнанието ни очаква определен резултат след отпиването на ароматната и същевременно горчива течност. 

  Един от недостатъците на кафето е, че когато преувеличим с него, не се чувстваме по-бодри и енергични, а по-скоро неврни и тревожни. Това се дължи на продукт на адреналина, отделен при превъзбуждането на мозъчните клетки от кофеина.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »