Сряда, 8 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  25.09.2017  » Червеното вино може да забави стареенето на мозъка

  Според ново проучване червеното вино може да забави стареенето на мозъка... но само ако е в големи количества

  © Reuters

  Любителите на червеното вино може би се чувстват по-млади и жизнени от връстниците си? Според екип американски учени това може да е заради една съставка в него, която доказано забавя стареенето на мозъка и синаптичните връзки, отговорни за моторно-двигателните функции. Проблемът обаче е, че тя е в толкова малка концентрация в напитката, че благотворният й ефект не може да се прояви само от една-две чаши на вечер, а от много (много) по-големи количества.

  Съставката, с която експериментират учените от Технологичния изследователски институт във Вирджиния, е антиоксидант, наречен ресвератрол. В природата той се съдържа в голямо количество в ципата на червения сорт грозде, както и на някои други тъмни на цвят плодове като боровинките и черницата.

  Веществото е познато отдавна и дори се предлага като хранителна добавка с обещанието, че удължава живота, намалява кръвната захар и има противоракови и противовъзпалителни ефекти. Обаче ползите от него върху хора все още не са потвърдени в научни публикации с обстойни изследвания и експерименти. Засега е изпробвано във високи концентрации само върху животни, както са направили и изследователите от Вирджиния - с мишки. Проучването им е публикувано в Журнала по геронтология и цитирано от "Индипендънт".

  В продължение на една година американските учени давали на едната група мишки от веществото ресвиратрол, а на другата не. Когато накрая на периода сравнили здравословното състояние на двете групи, открили че тези със специалната диета имат много повече здрави и жизнени синаптични връзки в мозъка като при по-млади екземпляри, отколкото останалите нормално остаряващи мишки.

  Учените достигнали до извода, че веществото видимо забавя стареенето на мозъчните връзки, предаващи сигналите до мускулите на тялото, и то по сходен начин, по който се отразява и нискокалоричната диета и редовният спорт върху здравето на мозъка. Според тях това е обещаващо потвърждение на ефекта на веществото, само че експериментите върху хора тепърва предстоят и не е ясно дали ефектът ще е същият.

  И все пак за разочарование на любителите на червеното вино - много малка част от съставката попада в крайния питеен продукт. Дори консумирането на големи количества не може да се сравнява с концентрирания му прием, но учените са категорични, че докато не се проведат необходимите изследвания, нито добавката, нито прекаляването с напитката не са препоръчителни. Изследователите първо ще се опитат да разберат какъв е механизмът, по който веществото действа върху мозъка и пази синапсите, за да успеят да го синтезират в лабораторията и да се уверят в безопасността му.

  И отново за разочарование, в последните години други големи проучвания за влиянието на алкохола, откриха много повече вреди, отколкото ползи - свързаха го като пряка причина със седемте най-разпространени видове рак; опровергаха мита, че предпазва от сърдечни болести; и в пряко противопоставяне на новото проучване - доказаха, че дори в умерени количества вреди на частта от мозъка, отговорна за паметта и ориентацията.

  dnevnik.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »