Сряда, 23 Септември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  16.10.2017  » Медът от манука убива повече бактерии от антибиотиците
  Медът от манука убива повече бактерии от антибиотиците

  Логиката, на база на която правим разделение между храни и суперхрани, може да се приложи и при меда. Тя показва, че и той може да се разглежда в две категории - мед и мед от манука. Медът от манука е сред най-популярните суперхрани и има защо.

  Пчелите, събиращи нектар от манука (Leptospermum Scoparium), произвеждат най-широкоспектърния антибиотик, познат до днес. Това показват данните от проучване на екип от Университета в Сидни, Австралия. Медът от манука убива повече бактерии от широкоспектърните антибиотици, а има и още едно огромно предимство – няма бактерия, която да може да развие резистентност към него.

  Учените откриват биологично активни вещества в меда от манука, които причиняват мултисистемни увреждания в структурата и дейността на бактериите и ги убиват преди те да успеят да се адаптират и да развият резистентност. Никой от синтетичните антибиотици няма толкова комплексен бактерициден ефект.

  Подобно на меда, произвеждан от други растителни култури, и медът от манука има антиоксидантно, противовъзпалително и стимулиращо имунната система действие. Това, което го отличава от останалите типове мед обаче, е именно силно изразеното антибактериално действие. Той е показал висока ефективност срещу всички видове бактерии, спрямо които е тестван от австралийските учени. Дори бактериите от вида Staphulococcus aureus, които са силно резистентни към антибиотици и може да провокират животозастрашаващи инфекции, стават жертва на мощното му действие.

  В сезона на вирусните инфекции и честите им бактериални усложнения медът от манука предлага уникална възможност за подсилване на имунитета и естествена превенция. Ползите от консумацията му не се ограничават само с антибактериалното действие, макар то да е сред най-мощните в природата. Той се препоръчва като превантивно и допълващо лечението средство при висок холестерол, диабет, хронични възпалителни състояния, стомашно-чревни проблеми и дори при ракови заболявания.

  Мед от манука може да се консумира всеки ден, самостоятелно или като средство за овкусяване на храни и напитки, защото бактерицидните вещества в състава му са термоустойчиви и нелетливи.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »