Петък, 14 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  16.10.2017  » Храни, полезни за очите във всяка възраст

  5 храни, полезни за очите във всяка възраст

  Всички знаем, че морковите са полезни за очите и зрението и това е факт. Оранжевите зеленчуци ни осигуряват високи дози витамин А – един от най-важните витамини за очи.

  Изборът на храни, полезни за очите, които трябва да консумираме ежедненво обаче далеч не се изчерпва само с морковите. Има още няколко достъпни хранителни продукти, които ни набавят високи дози от основните витамини, антиоксиданти и пигменти за очи.

  В Световния ден на зрението, да обърнем внимание на най-полезните храни за очите. Какъв по-добър повод да се опитаме да ги превърнем в неразделна част от хранителния си режим? Очите ни със сигурност ще забележат промяната.

  Зеленолистни зеленчуци
  „Да минем на зелено“ е израз, който може да се асоциира не само с безопасното пресичане на светофара. Приложено спрямо типа на консумираните зеленчуци, това мото ще ни помогне да си доставяме редовно най-важните каротеноиди, означавани като пигменти за очи. Зелените листни зеленчуци (спанак, маруля, цвекло, лапад) са богати на лутеин и зеаксантин – естествените пигменти в макулата, които подпомагат централното зрение. Тези вещества не се произвеждат в организма и трябва д апостъпват в него редовно и в оптимални количества. Колкото по-естествени са източниците им, толкова по-добре.

  Черен дроб
  Това е един от най-пълноценните източници на витамин А, осигуряващ по-големи дози от него дори от морковите. Нуждите от този витамин са по-големи при жените и особено в периода на бременността, когато рискът от хиповитаминоза А и съответно от проблеми с очите и зрението е най-голям.

  Ядки
  Суровите бадеми и лешници имат високо съдържание на витамин Е – друг от най-важните витамини за очи. Само 2 шепи ядки на ден може осигурят изискуемия минимум от витамин Е, нужен за защита на очите от опасните свободни радикали.

  Цитруси
  Боровинките са сред най-полезните плодове за очите и зрението, но липсата им през есента може да се компенсира успешно с приема на сезонните цитруси. Те осигуряват високи дози витамин C, който в комбинация с витамин Е осигурява оптимална антиоксидантна защита на очите и подкрепа на зрението.

  Морски дарове
  Скаридите, сьомгата и рибата тон ни набавят 2 от най-полезните за очите типове нутриенти – омега-3 мастни киселини и микроелемента селен. Омега-3 киселините имат силно противовъзпалително действие, поддържат нормалната слъзна секреция и предпазват от прекомерна сухота в очите. Селенът е сред мощните антиоксиданти за очи, който подпомага витамин С и Е в борбата със свободните радикали – основен враг на зрението, към действиеот на които ретината и останалите структури на окото са особено чувствителни.

  Всички посочени храни и техни съставки осигуряват защита на очите за по-успешна превенция и лечение на катаракта, макулна дегенерация, глаукома, пресбиопия и другите потайни крадци на зрението ни. Тези заболявания, доскоро асоциирани основно с напредналата възраст, днес увреждат зрението на все повече млади хора. Опресняването на хранителния режим, с включване в него на повече храни, полезни за очите, е сред най-достъпните и ефективни превантивни мерки.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »