Четвъртък, 21 Януари 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  19.02.2018  » Витамин С в детския организъм - какво е влиянието му?
  Витамин С в детския организъм - какво е влиянието му?

  Източник: iStockphoto

  Витамин C, известен още като аскорбинова киселина, е водноразтворим витамин, който не се натрупва в организма. Той се излъчва чрез урината. Витаминът осъществява редица важни функции, като взема участие в синтезата на колаген, производството на невротрансмитери (медиатори), обмяната на холестерол и други. Освен това той е важен антиоксидант. Витамин С участва в метаболизма на желязото, като повишава резорбцията му и трансфера му във феритин (основният резервоар на желязо в организма).

  Дневните нужди от аскорбинова киселина при децата се различават от тези при възрастните. Така например до 6 месечна възраст необходимото количество витамин С на ден е 40 мг, от 7 до 12 месеца – 50мг, при по-големите деца те се променят: от 1 до 3 години – 15мг, от 4 до 8 години – 25мг, от 9 до 13 години – 45 мг. По време на боледуване организмът се нуждае от по-голямо количество аскорбинова киселина. Това важи и в случаите на инфекции на стомашно-чревния тракт, при които е налице диария, както и при редовно излагане на тютюнев дим.

  Кои са естествените източници на витамин С?

  Витамин С се съдържа в голяма част от плодовете и зеленчуците. Той обаче лесно се разрушава при термична обработка и продъжлително престояване на хранитените продукти. Въпреки това дефицит се развива изключително рядко, главно при деца, които не консумират никакви плодове и зеленцучи или такива, които се хранят само с термично обработена храна.

  Естествените източници на витамина са: цитрусови плодове, ягоди, банани, домати, червени чушки, броколи, спанак, картофи, зеленолистни зеленчуци и други. Майчината кърма съдържа достатъчно количество аскорбинова киселина, за да задоволи нуждите на растящия организъм по време на кърмаческия период.

  Какви са симптомите на недостиг на аскорбинова киселина?

  При понижен прием на витамина се развива заболяването скорбут. Ранните симптоми включват загуба на апетит, раздразнителност, лекостепенен фебрилитет, болки в ставите и мускулите, скованост и други. На по-късен етап се появяват подуване и болки в областта на колената и глезените, което води до ограничаване на движенията в долните крайници. Състоянието може да имитира остеомиелит или артрит.

  При по-големите деца, при които зъбите са пробили, могат да са налице и промени във венците. Те се подуват и придобиват синкаво-виолетов цвят, особено в областта на резците. Поради нарушената абсорбция на желязо и нарушаване на хемопоетичната функция на организма се развива анемичен синдром. По кожата могат да се наблюдават петехии и пурпури особено в областта на повишен натиск.

  Други прояви на хиповитаминозата включват: кървене от носа и венците, по-бавно зарастване на раните и костните фрактури, мускулна слабост и други.

  Лечението се извършва посредством прием през устата или парентерално приложение на витамина. Обикновено клинично подобрение се наблюдава бързо, в рамките на около седмица след започване на терапията. Необходимо е обаче тя да продължи поне 3 месеца, за да се възстанови напълно организмът.

  Какво се случва при предозиране?

  Рядко се наблюдава предозиране с витамина, поради факта, че той не се натрупва в организма, а се отделя чрез урината. Не са известни кои са токсичните дози в детска възраст. Въпреки това е установено, че предозирането може да предизвика гастроинтестинални проблеми, като гадене, повръщане, диария, болки в корема, парене зад гръдната кост, главоболие, безсъние.

  По принцип прекомерният прием на аскорбинова киселина следва да се избягва при пациенти, които имат анамнеза за камъни в бъбреците или подлежащо заболяване, което води до прекомерно натрупване на желязо в организма – хемолитични анемии, таласемия и други.

  puls.bg
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »