Петък, 10 Април 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  12.03.2018  » Е101 – каква добавка към храните е?
  Е101 – добавка към храните, която всъщност е витамин

  Факт е, че много от добавките към храната, които се означават с буква Е и няколко цифри след нея, са потенциално опасни за здравето и някои от тях не са одобрени за ползване в Европейския съюз. Факт е обаче и това, че сред Е-тата, които откриваме на етикетите на храните, има и такива, които са не само безопасни, но и полезни в определени дози. Именно в тази група попада Е101.

  Е101 всъщност е кодът на витамин В2 - рибофлавин, с който той се обозначава в хранителната индустрия.

  Всички добавки, които се означават с Е и първа цифра 1, представляват бои, ползващи се за оцветяване или подобряване цвета на хранителните продукти. Е101 придава характерен жълт цвят на храните, в които се включва. Той се дължи на специфичното жълто оцветяване след оксидиране на рибофлавина. Именно в оксидираната си форма рибофлавинът се ползва като боя в хранитлената промишленост.

  Важно е да се отбележи, че в сравнение с другите витамини от група В-комплекс, рибофлавинът е много слабо разтворим във вода. Това прави невъзможно ползването му за оцветяване на течни храни и напитки. Така жълтите течни продукти не дължат приятното си оцветяване на Е101, а на други оцветители, някои от които може да бъдат токсични във високи количества, например Е102 (тартразин). За оцветяване на твърди и прахообразни хранителни продукти обаче рибофлавин може да се ползва много успешно, поради което голяма част от жълто оцветените от тях имат обозначен Е101 върху етикета със съдържанието си.

  Разбира се, много хранителни продукти са естествено богати на рибофлавин, без той да е добавен към тях при индустриалната им преработка. Такива са продуктите, съдържащи мляко, яйца, гъби, бадеми и др.

  При здрави хора голяма част от рибофлавина, независимо дали е приет като добавка към храната, или като естествена нейна съставка, бързо се изнася от тялото. Причина за това е слабата му разтворимост във вода и невъзможността той да се натрупва в организма. Това прави дефицита на рибофлавин често срещан проблем особено когато има негов недостиг в ежедневното ни меню.

  Няма данни за токсичен ефект при свръхприем на храни, естествено богати на рибофлавин, или на такива, към които той е допълнително добавен във вид на Е101. Доказано е, че при постъпване на високи дози Е101 в организма, излишното количество се изнася с урината, придавайки й характерно жълто оцветяване. Доказано е също така, че при редовно набавяне на изискуемите дневни дози, рибофлавинът подпомага клетъчното дишане и може да помогне за превенцията на различни хронични заболявания, включително мигрена.

  Е101 е сред  добавките към храната, които са безопасни, и не би следвало да буди притеснение у потребителите.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »