Четвъртък, 28 Май 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  02.04.2018  » Секс или сън?
  Уморените май наистина не могат да правят секс, а и не бива

  Източник: iStockphoto

  Често цитираното с насмешка оправдание, че някой е отказал секс на партньора си поради умора и кротко е потънал в страната на сънищата, трябва да бъде сериозно преосмислено. Оказва се, че умората в случая е много повече извинителна причина, отколкото оправдание. А залогът не е неудоволетворяване на сексуалното желание на партньора, а опазване на връзката с него.

  Кое е по-важно за уморения човек (независимо мъж или жена) – сънят или сексът? Правилният отговор в случая вероятно ще ви изненада.

  Проучване, проведено в началото на тази година, показва, че за хронично уморените хора сексът вечер не е приоритет и той значително отстъпва позиции пред нуждата от сън. Партньорите, които не се съобразяват с тези специфични нужди на половинката си, рискуват да влошат значително качеството на връзката си и във физическо, и в емоционално отношение.

  До това заключение достига научен екип, проследяващ съвместния живот на двойки с ангажиращи професии или с деца, окупиращи голяма част от времето на единия родител и съответно уморяващи го значително. Оказва се, че един от механизмите за опазване на връзката между тези партньори е съобразяването с нуждата от сън на по-изморяващия се от двамата.

  Учените проследяват ситуацията при двойки, при които сексът все пак не отстъпва позицията си на редовно вечерно занимания за двойките. Установяват, че най-често умореният партньор, който пренебрегва нуждата си от сън в името на сексуалното влечение на другия, често е принуден да „хитрува“ и буквално да мами. Хитруването се изразява най-често в подбор на по-мързеливи сексуални пози, с които лесно може да прикрие физическото си изтощение, и само да имитира участие в секса. Уви, при такива двойки нерядко се случва въпросният партньор да заспи в някой по-неангажиращ момент от сексуалната игра.

  Очевидно, в дългосрочен план подобни ситуации няма как да не се отразят негативно на секса и на партньорството като цяло. С разглеждането на феномена „секс при хронична умора“ са ангажирани и психолози, и сексолози, а заключенията им се припокриват. Да се избира редовно и сексът пред нуждата на уморения партньор от сън означава да се избира количеството пред качеството. С времето качеството на секса неминуемо пада, а в такива случаи дори голямото количество няма как да компенсира този недостатък.

  Така се оказва, че хронично уморените хора наистина не могат, а и не бива да избират неизменно секса пред съня. Залогът в случая е опазването на връзката с партньора. Изисква се малко разбирателство и малко повече време и облагородяващото влияние на пълноценния сън ще разпростре живителния си ефект и върху качеството на секса. До степен, в която той самият може да започне да изморява партньорите с интензивността си. Но кой би искал да си спести такава умора...

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »