Четвъртък, 28 Май 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  28.05.2018  » Защо ядките са най-полезната храна за сърцето?
  Защо ядките са най-полезната храна за сърцето?

  Източник: iStockphoto

  Редовната консумация на ядки има много благоприятен ефект върху състоянието на сърцето. Скорошно проучване доразвива това схващане до степен, в която определя ядките като най-полезната за сърдечната дейност храна. Учените установяват, че само 3-4 порции ядки седмично може да допринесат за значително намаляване риска от ритъмни нарушения на пулса и за превенция на състояния като брадикардия и тахикардия.

  Проучването е много полезно по отношение на това, че дава много конкретни данни за ползите от ядките. Те отдавна са познати като полезни за сърцето продукти, но вече можем да кажем с какво точно са свързани ползите от редовната им консумация.

  Данните от проучването са събрани в Швеция след проследяване на 61 хиляди души на възраст над 45 години. Статистиката сочи, че това е гранична възраст, над която ритъмни нарушения на сърдечната дейност се установяват най-често.

  Учените установяват, че колкото по-често се консумират ядки, толкова по-нисък е рискът от поява на подобни сърдечни проблеми. Една до три порции ядки седмично помагат за редуциране на риска с около 3%. До около 12% достига редуцирането на този риск при хора, които консумират ядки веднъж-два пъти седмично. При още по-често хапване на този тип храни може да се стигне до намаляване риска от ритъмни сърдечни нарушения с над 20%.

  Ядките са сред най-богатите източници на ненаситени омега-3 мастни киселни, на калий, селен и други важни микроелементи, и на мощни антиоксиданти. Според учените ядките са сред много малкото хранителни продукти, които съдържат комбинация от всички тези важни за сърдечната дейност биоактивни вещества.

  Макар да имат пряк полезен ефект върху сърдечната дейност ядките може да подсигурят и комплексното здраве на цялата сърдечносъдова система в дългосрочен план. Установено е, че освен намаляването риска от ритъмни нарушения на сърдечната дейност, те спомагат и за профилактика на различни сърдечносъдови състояния като атеросклероза, високо кръвно налягане, както и на най-тежките им усложнения – инфарктът и инсултът.

  Според статистическите данни едва около 5% от хората консумират сурови ядки в препоръчаните дози. Експертите считат, че дори малкото увеличение на количеството ядки в менюто ни може да донесе трайни ползи за намаляване риска от ритъмни нарушения на сърдечната дейност и общо укрепване на сърдечносъдовата система във времената, когато тези здравословни проблеми са на челни места по честота сред световното население.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА



 • всички интервюта  »