Събота, 29 Февруари 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  18.06.2018  » Повече мускули – по-нисък риск от диабет
  Повече мускули – по-нисък риск от диабет

  Източник: iStockphoto

  Увеличаването количеството на чистата мускулна маса далеч не е само естетически позитив. Редовното посещение на фитнеса и физическите тренировки носят и директни ползи за здравето. Едно от основните направления в това отношение е намаляването риска от диабет. Доказано е, че колкото по-голямо количество мускулна маса има даден човек, толкова по-малко вероятно е да развие диабет.

  Екип от Калифорнийския университет в Лос Анджелис установява, че укрепената мускулатура е сигурно средство за превенция както на диабет тип 1, така и на диабет тип 2. Учените установяват, че увеличаването на мускулната маса със само 10% помага за:

  • Намаляване резистентността на клетките към инсулин с около 11%;
  • Увеличаване количеството на оползотворяваната от клетките глюкоза с около 12%;

  Данните са събрани след проучване сред близо 15 хиляди души в продължение на 6 години. След взимане под внимание наличието на други предразполагащи фактори учените заключават, че хората с най-обилна мускулатура, участвали в проучването, са изправени пред 60% по-нисък риск от развитие на диабет.

  Откритието на учените е много важно в едно ключово направление. Добре известно е, че редуцирането на теглото е важен фактор за намаляване риска от диабет. Много важно е обаче стремежът към здравословно тегло да не бъдe за сметка на загуба на мускулна маса. Намаляването на теглото следва да дойде от стопяване на излишните мазнини, но то трябва да е съчетано с поддържане на мускулатурата. Фитнес тренировките са неразделна част от този процес като основно средство за натрупване на нова мускулна маса.

  Експертите препоръчват хората, работещи за редуциране на теглото си и намаляване риска от диабет, да допълнят режима си с редовни фитнес занимания. Следва да се разчита на типове тренировки, които едновременно топят мазнини и укрепват мускулатурата. В този случаи ще се постигне оптимален ефект върху метаболизма за поддържане усвояването на кръвната глюкоза от телесните клетки и съответно за минимизиране риска от диабет – тип 1 или тип 2.

  Диабетът е сред хроничните заболявания, които бележат най-сериозен скок в разпространението си през последните години. Разработването на превантивни мерки за спиране на тази тенденция е водеща цел на съвременната медицина, а фитнесът е сред заниманията, които значително улесняват профилактиката на диабета.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    27.02.2020 - КИНОПРОГРАМА Cinema City Русе
  28 февруари - 5 март

  всички интервюта  »